Advertentie

Alliantie akkoord met rol Afghaanse koning

De Noordelijke Alliantie heeft de voorbije weken ruim driekwart van het Afghaanse grondgebied op de Taliban veroverd. Waarnemers vreesden dat de Alliantie op basis van deze militaire successen tijdens de Afghanistanconferentie de macht in het land niet zou willen afgeven. De hoofdonderhandelaar van de Noordelijke Alliantie, Younis Qanooni, ging er dinsdag echter mee akkoord dat de 87-jarige ex-koning Zaher Shah een grote rol in het vredesproces en in het interimbestuur van het land krijgt. De bejaarde voormalige monarch wordt gezien als de potentiële bindende factor tussen de diverse rivaliserende bevolkingsgroepen in Afghanistan.

Nu ook de Noordelijke Alliantie geen bezwaar meer heeft tegen een hoofdrol voor Zaher Shah in Afghanistan, benoemen de onderhandelaars in Königsberg hem waarschijnlijk tot het hoofd van de opnieuw op te richten Raad van Stamhoofden (Loya Jirga). Deze moet volgens het plan van de VN de komende maanden dienstdoen als een voorlopig, parlement terwijl een overgangsregering binnen zes maanden het land omvormt van een anarchie tot een democratie.

De VN kregen dinsdag wel een tegenslag te verwerken, omdat Alliantie-onderhandelaar Qanooni volhardde in zijn tegenstand tegen de installatie van een vredesmacht van de VN in Afghanistan, op het moment dat de macht van de Taliban ook in het zuiden van het land gebroken is. Volgens Qanooni kunnen de Afghanen veel beter zelf een multi-etnische vredesmacht samenstellen. Daarmee lijkt de kans op Blauwhelmen in Afghanistan klein. De vredesconferentie in Königsberg duurt waarschijnlijk tot zaterdag. VN-woordvoerders hebben gewaarschuwd voor te hooggespannen verwachtingen van de conferentie 'omdat je niet kan verwachten dat je met vijf dagen onderhandelen een burgeroorlog van twintig jaar kan beslechten'.

Terwijl de belangrijkste bevolkingsgroepen van Afghanistan in Duitsland onderhandelden, bestookten Amerikaanse bommenwerpers gisteren stellingen bij de Zuid-Afghaanse stad Kandahar. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, waren de gebombardeerde gebouwen 'duidelijk plaatsen waar het leiderschap van de Taliban zich regelmatig ophoudt'. De leider van de Taliban, mullah Mohammed Omar, was volgens een Taliban-woordvoerder tijdens de bombardementen niet aanwezig.

Bij de bloedig neergeslagen gevangenisopstand nabij de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif zijn waarschijnlijk meer dan 500 buitenlandse Taliban-strijders omgekomen. Die schatting deed het Rode Kruis nadat de organisatie gisteren voor het eerst de locatie had mogen bezoeken. Zondag brak in een tot gevangenis omgebouwd fort een opstand uit. Die werd bestreden door honderden strijders van de Noordelijke Alliantie, die werden gesteund door bombardementen door Amerikaanse vliegtuigen. De opstand eindigde met de dood van alle gevangenen in het fort. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft met spoed een onderzoek naar het bloedbad geëist.

Het Pentagon gaf woensdagavond toe dat bij de bestrijding van de opstand ook een lid van een Amerikaanse elite-eenheid is omgekomen. Johnny Michael 'Mike' Spann (32) was als lid van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in het fort aanwezig toen de opstand uitbrak. Hij is de eerste Amerikaan die omkomt bij de Amerikaanse en Britse acties tegen Afghanistan die op 7 oktober begonnen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud