Advertentie

Allianz verwerft 95 procent van Dresdner Bank

Allianz maakte begin april bekend 23,4 miljard euro veil te hebben voor de 79 procent van Dresdner die de verzekeraar nog niet bezat. Allianz biedt één eigen aandeel en 200 euro in contanten per 10 aandelen Dresdner. Het bod liep van 31 mei tot 13 juli. Allianz deelde maandag mee ruim 95 procent van het kapitaal van Dresdner te controleren. Dit cijfer is gebaseerd op de gegevens van de begeleidende banken. 'We zijn zeer tevreden dat zo veel aandeelhouders van Dresdner het bod aanvaarden en ons vertrouwen schenken', zegt Allianz-voorzitter Henning Schulte-Noelle. 'Dit is voor ons een stimulans en een verplichting om onze plannen met Dresdner te realiseren.'

Analisten plaatsten van in het begin vraagtekens bij die plannen. Eerst vonden ze de overnameprijs te hoog, dan uitten ze kritiek omdat details over de strategie en synergieën zo lang op zich lieten wachten. Toen eind mei de concrete plannen wereldkundig werden gemaakt, moest Allianz al meteen zijn prognose voor de winstbijdrage van Dresdner verlagen. De winstgroei per aandeel zou niet 26 procent, maar 20 procent per jaar bedragen. Aanleiding voor die herziening waren de slechter dan verwachte kwartaalresultaten van Dresdner.

Ook nu laten de analisten van zich horen. Ze wijzen er op dat Allianz de snelheid van de integratie zal moeten opvoeren, indien het de beloofde synergieën op tijd wil realiseren. De verzekeraar verwacht volgend jaar reeds 290 miljoen euro aan synergieën te behalen, en wil vanaf 2006 jaarlijks 1,08 miljard euro synergieën realiseren. Het grootste deel hiervan zijn inkomstensynergieën. Maar de tegenvallende resultaten bij Dresdner en de haperende economische groei, zeker in Duitsland, kunnen volgens de analisten roet in het eten gooien. Met de vermogensbeheertak van Dresdner loopt het ook al niet echt vlot: de instroom van vers geld bedroeg tijdens de eerste zes maanden van 2001 slechts een zevende van de nieuwe fondsen die tijdens het eerste halfjaar van 2000 werden aangetrokken. 'De nood aan snelheid is toegenomen', zegt een analist. 'Het slechte marktklimaat maakt het lastiger om de inkomstendoelstellingen te realiseren, en kruisverkopen wordt nog moeilijker.' Als eerste bankverzekeraar van Duitsland hoopt Allianz heel wat verzekeringsproducten te verkopen via het kantorennet van Dresdner, terwijl de verzekeraar zijn productaanbod wil uitbreiden met eenvoudige bankproducten.

Voor Allianz is er geen reden tot paniek. 'Onze berekeningen waren niet gebaseerd op economische ontwikkelingen op korte termijn, maar op langetermijnvooruitzichten', reageert financieel directeur Paul Achleitner. 'Er is niets veranderd.' De financiële markt is niet overtuigd. Het aandeel Allianz verloor zo'n 5 procent sinds de aankondiging van de fusie, terwijl de Europese verzekeraars gemiddeld 3,3 procent vooruitgingen tijdens dezelfde periode.

De combinatie Allianz-Dresdner is naar markkapitalisatie gemeten de op drie na grootste financiële groep ter wereld, met een balanstotaal van 1 biljoen euro. Allianz verwacht dat de Europese Commissie later op de week haar goedkeuring geeft. De transactie zou op 23 juli definitief moeten zijn afgerond. KvH

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud