Amerika geschokt na terroristische aanslagen (update 04:30)

Het volledige Amerikaanse continent staat in rep en roer. Alle luchthavens werden gesloten en alle vliegtuigen kregen de opdracht om meteen te landen. Het vluchtverbod geldt zeker tot woensdag 18.00 uur onze tijd. Ook buiten de VS werden alle vluchten geschrapt. De luchtvaartmaatschappijen Sabena en Swissair schrappen al hun vluchten naar de VS. Voorlopig werd nog niet meegedeeld wanneer de vluchten worden hervat. De vliegtuigen die reeds naar de VS waren vertrokken, zijn veilig geland in Canada of zijn teruggekeerd naar Zaventem of Zürich.

Ondertussen werden alle grote overheidsgebouwen ontruimd. Dat bleek ook nodig. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington werd immers getroffen door een aanslag met een bomauto. De veiligheidsdiensten hebben ook een bom in een New Yorkse school onschadelijk gemaakt. De burgemeester van New York heeft het volledige zuidelijke deel van Manhattan laten evacueren. In Brussel werd het NAVO-gebouw ontruimd. President George W. Bush had zich eerst teruggetrokken in een militaire basis in de staat Nebraska, maar keerde later terug naar Washington en sprak er de bevolking toe.

Het eerste vliegtuig storte omstreeks negen uur lokale tijd (15.00 onze tijd) op een toren van het World Trade Center neer. Nadien bleek dat de Federal Aviation Administration toen al op de hoogte was dat verschillende vliegtuigen waren gekaapt. Achttien minuten later crashte een tweede vliegtuig op de tweede toren. Dit gebeurde voor het oog van de camera. Even later werd duidelijk dat ook op het Pentagon in Washington een vliegtuig was neergestort. Het Pentagon is het hoofdkwartier van de Amerikaanse defensie. Nog later volgde het bericht dat in de staat Pennsylvania een vierde vliegtuig crashte.

De Amerikaanse televisiezenders lieten hallucinante beelden zien van de ravage in Manhattan. In het World Trade Center, dat volledig is ingestort, werkten 50.000 mensen. Waarnemers wagen zich nog niet aan schattingen over het aantal doden en gewonden. Ooggetuigen zagen lichamen uit de gebouwen vallen en zagen mensen in paniek uit de torens springen.

American Airlines bevestigde dat één van de vliegtuigen die op het World Trade Center is neergestort vlucht 11 van Boston naar Washington is. Deze Boeing 767 heeft bij volledige capaciteit 158 passagiers aan boord. Ook een ander vliegtuig van American Airlines is bij de rampen betrokken. Het gaat meer bepaald over vlucht 77 van Dulles tot Los Angeles. Op beide vliegtuigen zouden in totaal 164 mensen aan boord zijn geweest. De twee vluchten waren geen vluchten in codesharing met Sabena. Collega United Airlines maakte op zijn beurt bekend dat het twee vliegtuigen heeft verloren met in totaal 156 personen aan boord. Het gaat om een Boeing 767 (vlucht 175) en een Boeing 757 (vlucht 93). Het is dit laatste vliegtuig dat in de buurt van Pittsburg is neergestort.

Er is nog geen officiële bevestiging waar vlucht 77 van American Airlines en vlucht 175 van United Airlines neerstortten. Ooggetuigen nabij het Pentagon stellen echter dat het daar neergestorte vliegtuig tot American Airlines behoorde. Dit impliceert dat vlucht 175 van United op het World Trade Center is gestort.

Tot nu toe werden de aanslagen nog niet opgeëist. Om half drie onze tijd sprak president Bush de bevolking toe. Bush zei dat de VS over een sterke defensiemacht beschikt en deze "klaarstaat". Hij stelde dat niet alleen de uitvoerders van de aanslagen zullen vervolg worden, maar ook de landen die de daders herbergen. De Israëlische minister van defensie Benjamin Ben-Elieser heeft indirect islamitische extremisten verantwoordelijk gesteld voor de terreuraanslagen.

Volgens een anonieme Amerikaanse functionaris zou de groep rond de Saudische terrorist ben Laden betrokken zijn bij de aanslagen. Een CIA-functionaris herinnerde eraan dat het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst, George Tenet, in februari het congres waarschuwde voor mogelijke "aanslagen zonder verwitting" door ben Laden en zijn netwerk. De Taliban-leiders van Afghanistan zeggen daarentegen dat Bin Laden niet verantwoordelijk kan zijn voor de aanslagen, omdat hij hiervoor niet is uitgerust.

De Palestijnse president Yasser Arafat heeft de aanslagen al veroordeeld. Ook Irak en de Libische leider Kadhafi reageren verontwaardigd. De radicaal-islamitische Palestijnse organisatie Hamas ontkende elke betrokkenheid bij de terreuraanslagen. De Libanese Hezbollah-beweging weigerde evenwel elk commentaar. Eerst circuleerden er berichten dat het Palestijnse DFLP (Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina) de aanslagen had opgeëist, maar dit werd nadien formeel ontkend door de organisatie. In Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon werden wel vreugdeschoten afgevuurd. Bovendien zei een woordvoerder van de Islamitische Jihad dat de aanslagen "het resultaat zijn van het beleid dat de VS voert in het Midden-Oosten".

Op het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken is een crisisvergadering bezig. Op de vergadering wordt overlegd over extra veiligheidsmaatregelen in België. Het Belgisch leger heeft alvast zijn veiligheidsmaatregelen versterkt. Volgens een legerwoordvoerder is van de normale veiligheidsfase "Alfa" overgeschakeld op de tweede fase "Bravo", wat voor verscherpte waakzaamheid staat. Alle informatie wordt ondertussen gecentraliseerd. De Belgische ambassade in Washington DC en het Belgisch consulaat in New York werden gevraagd of er Belgen bij de slachtoffers zijn. Wie informatie wil kan bellen naar de nummers: 02/501.4000 (Nederlands) of 02/501.4001 (Frans).

In naam van de Europese Unie verklaarden premier Guy Verhofstadt en vice-premier Louis Michel geschokt en verslagen te zijn bij het vernemen van de aanslagen. Israël, dat zijn diplomaten uit de VS terugtrok, heeft al zijn steun aan de VS toegekend en roept een dag van rouw in. De Britse eerste Minister Tony Blair riep alle democratische landen op om samen een front te vormen tegen terrorisme. George Robertson, secretaris-generaal van de NAVO, trad meteen de oproep bij. Hij zei wel na afloop van een spoedvergadering dat de NAVO er momenteel niet aan denkt om acties te ondernemen. Ten slotte deelde ook de Russische president Poetin zijn medeleven met de Amerikaanse bevolking mee. Hij is eveneens voorstander van een internationaal front tegen terrorisme.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud