Amerikaans ScanSoft behoudt 150 jobs bij LHSP

Het Amerikaanse ScanSoft specialiseert zich in digitale beeldverwerking. Deze voormalige dochter van Xerox is een belangrijke concurrent van het Belgische bedrijf IRIS. ScanSoft, met zijn Europese zetel in Nederland, boekte in het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 3,2 miljoen dollar op een omzet van 17,1 miljoen dollar. ScanSoft denkt dat LHSP in het boekjaar 2002 voor ongeveer 35 miljoen dollar zal bijdragen tot de omzet.

ScanSoft stapte als overwinnaar uit de veiling die eerder deze week in New York werd georganiseerd op de resterende activa van LHSP. ScanSoft betaalt in totaal 39,5 miljoen dollar, waarvan 10 miljoen dollar in contanten. De rest van het bedrag wordt voldaan in aandelen (26 miljoen dollar) en vastrentend papier (3,5 miljoen dollar). ScanSoft legt via de transactie de hand op LHSP's tekst-naar-spraaktechnologie (RealSpeak) en grote delen van de technologie voor automatische spraakherkenning (ASR). Ook NaturallySpeaking, software ontwikkeld door Dragon om via spraak met Windows te werken, gaat naar ScanSoft.

ScanSoft verwacht dat het 150 arbeidsplaatsen kan behouden. Bij LHSP werken wereldwijd nog 480 mensen. 425 daarvan zijn werkzaam in de divisies die ScanSoft overneemt. Dat betekent dat 275 mensen hun job verliezen. In België werken nog ongeveer 170 mensen bij LHSP. Het is nog niet duidelijk hoeveel er daarvan meekunnen naar ScanSoft.

De audiominingtechnologie van Dragon, waar 15 mensen werken, gaat terug naar James Baker, de oprichter van dit bedrijf dat vorig jaar door LHSP werd overgenomen. Baker betaalt 750.000 dollar in contanten. De divisie Knexys met 26 werknemers en de ICM-activa (intelligent content management) gaan voor 2 miljoen dollar naar het Amerikaanse Vantage Technology. Een ander Amerikaans bedrijf, Multimodal Technologies, betaalt nog eens 2 miljoen dollar voor de spraakherkenningstechnologie van de divisie ISI.

De transacties moeten nog het groen licht krijgen van de Ieperse rechtbank van koophandel en de Amerikaanse faillissementsrechtbank. Deze laatste houdt een hoorzitting op 4 december.

Waarnemers waren het er gisteren over eens dat de laatste restanten van LHSP voor een prijsje van de hand zijn gedaan. Zij merkten echter ook op dat de marktomstandigheden niet echt ideaal te noemen zijn. 'Indien de technologiemarkt nog in even goede doen zou zijn dan pakweg twee jaar geleden, hadden de curatoren wellicht een veelvoud van de huidige bedragen uit de brand kunnen redden. Maar vandaag durven slechts weinigen het aan fors te investeren in technologie. Zelfs niet in die van LHSP, die per slot van rekening toch hoogwaardig is', aldus een bron nabij LHSP. LVA/RDW

Verdere berichtgeving

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud