Amerikaanse aanvallen leiden tot nieuwe renteverlagingen

Zowel de Europese Centrale Bank als de Federal Reserve verlaagden na de aanslagen in de VS al de rente. De ECB verlaagde de rente op 17 september met 50 basispunten tot 3,75%. Ook nadien bleef het negatief nieuws komen. Het Franse consumentenvertrouwen zonk tot het laagste niveau in drie jaar en Europese topbedrijven, zoals autogroepen Fiat en DaimlerChrysler, zeiden dat ze hun winstvooruitzichten niet zullen halen.

De Europese Centrale Bank zei op 17 september dat ze het vertrouwen wilde herstellen. "Ze kunnen met die uitleg nog eens een renteverlaging motiveren," zegt een analist bij Nomura Securities. Zaterdag liet ECB-voorzitter Wim Duisenberg zich na de G7-bijeenkomst evenwel ontvallen dat "het huidige renteniveau wordt gezien als consistent met de doelstelling om op middellange termijn voor stabiele prijzen te zorgen". Dit berichtte het Fiancieele Dagblad maandag. Hiermee lijkt de voorzitter erop te wijzen dat de rente niet zal worden verlaagd. Analisten lijken dus impliciet te denken dat de huidige aanvallen op Afghanistan de koers van de ECB kunnen veranderen.

De Federal Reserve verlaagde verleden week nog de de rente met 50 basispunten tot 2,5%. De renteverlaging was de negende dit jaar en ze bracht de Amerikaanse daggeldrente op het laagste niveau sinds 1962. De Fed liet meteen ook weten dat ze klaar staat om opnieuw in te grijpen, indien nodig. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken heeft dit jaar nog twee bijeenkomsten op de agenda staan, een in november en een in december.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud