Advertentie

Amerikaanse beleggers zien beurs nog verder afbrokkelen

Amerikaanse beleggers die op een verdere koersdaling rekenen, hebben de mogelijkheid aandelen die zij niet bezitten, te gaan lenen en dan te verkopen. Het is de bedoeling die aandelen op een later tijdstip, bij voorkeur goedkoper, terug te kopen. Die praktijk, bekend als "short gaan", was de voorbije maanden in de meeste aandelen erg lucratief.

Elke maand rapporteren de makelaars op de vijftiende of de laatst daaraan voorafgaande werkdag hun openstaande short-posities zowel aan de NYSE als aan Nasdaq en Amex. Op 15 juli bedroeg het totaal aantal aandelen dat door de Amerikaanse beleggers op de drie beurzen op die manier verkocht was, 10,052 miljard, een record.

Het shorten wordt elk jaar populairder. Op de NYSE beliep het aantal in de wind verkochte aandelen in december 1977 35,3 miljoen stuks. In 1982 ging het cijfer boven de 100 miljoen, terwijl in december 1992 voor het eerst meer dan 1 miljard aandelen op de NYSE short verkocht waren.

Op 15 juli rapporteerden de makelaars op de NYSE een totaal van 5,78 miljard aandelen die verkocht waren zonder dat de verkopers ze bezaten. Het lijkt veel, maar het gaat slechts om 1,7 procent van het totaal aantal aandelen dat op de NYSE noteert. Het cijfer komt wel overeen met het gemiddeld volume van 5,07 dagen handel op de NYSE. Op 15 juni bedroeg het aantal nog 5,58 miljard aandelen.

Op Nasdaq waren op 15 juli 4,01 miljard aandelen short verkocht, tegenover 3,82 miljard op 15 juni. Ook op Nasdaq betekende het cijfer van juli een record. Het kwam er overeen met het gemiddelde volume van 2,36 handelsdagen. Op Amex haalde het aantal geshorte aandelen midden deze maand een recordcijfer van 306,7 miljoen.

AOL Time Warner is, met 88,7 miljoen, het bedrijf met het hoogste aantal short verkochte aandelen. Als echter rekening gehouden wordt met het gemiddelde dagelijkse handelsvolume, komt, bij de grootste aandelen, Sprint Corp op de eerste plaats met 80,2 miljoen aandelen, goed voor gemiddeld 16,7 dagen handel.

Op de Nasdaq bekleedt Cisco de eerste plaats met 84,9 miljoen in de wind verkochte aandelen. Het fonds met het grootste aantal short verkochte aandelen noteert echter op Amex. Het gaat om de tracker op de Nasdaq100, met het bekende tickersymbool QQQ. Het gaat hier om een soort beleggingsfonds dat de Nasdaq100-index zo goed mogelijk nabootst. Van die tracker waren er midden juli 110,4 miljoen stuks short verkocht. Dagelijks worden er gemiddeld 59,2 miljoen van verhandeld. In juni beliep de short interest op de QQQ nog 112,6 miljoen aandelen, maar of de daling als goed nieuws mag gezien worden, valt nog af te wachten.

GVL

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud