Amerikaanse economie blijft zorgen baren

De Amerikaanse economie blijft slabakken. Vrijdag bleek dat de groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product het tweede kwartaal slechts 0,7 procent bedroeg. Dat is het laagste peil in acht jaar tijd. Maar volgens sommige economen moeten deze cijfers worden gerelativeerd. Peter vanden Houte, hoofdeconoom bij BBL, gelooft bijvoorbeeld dat de Amerikaanse economie al van het vierde kwartaal zal aantrekken. Dat wil echter niet zeggen dat de groeicijfers even hoog zullen liggen als in de periode 1995-2000. (Hoofdeconoom BBL verwacht heropleving Amerikaanse economie in vierde kwartaal en Economisch herstel loopt niet van een leien dakje).

Een van de elementen die kunnen bijdragen tot een economisch herstel, zijn de renteverlagingen die de Amerikaanse centrale bank (Fed) dit jaar al heeft doorgevoerd. Maar veel economen beginnen zich af te vragen of het soepeler rentebeleid van Fed-voorzitter Greenspan wel voldoende is om de Amerikaanse economische groei weer op te krikken.(De wereld haalt Greenspan in)

Ook voor de Europese economie zijn de vooruitzichten somber. De meest recente macro-economische cijfers doen vermoeden dat de Europese economie ook de komende maanden trager zal groeien. Wim Duisenberg, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) komt daarom steeds meer onder druk om een soepeler rentebeleid te voeren. Veel analisten geloven dat de ECB over genoeg ruimte beschikt om haar basisrente te verlagen. In afwachting van een economisch reveil wordt beleggers geadviseerd te investeren in de minder conjunctuurgevoelige sectoren zoal de verzorgingssector of voedseldistributie. (Ook dit kwartaal weinig beleggersvreugde)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud