Advertentie

Amerikaanse economie zal op korte termijn verzwakken

Volgens Alan Greenspan, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), zullen de terroristische aanslagen in de VS de langetermijnvooruitzichten voor de Amerikaanse economie niet aantasten. Op korte termijn zal de de economie wel verzwakken. Greenspan wijst erop dat de gemiddelde Amerikaan beduidend minder zal consumeren in de nasleep van de aanval op Amerika. Bovendien hebben heel wat bedrijfssectoren zware klappen gekregen na 11 september. De luchtvaartmaatschappijen, die de voorbije week hun aandelen zagen kelderen, zijn daar waarschijnlijk één van de duidelijkste voorbeelden van.

De meeste economen zijn het erover eens dat de terroristische aanslagen in New York en Washington DC de Amerikaanse economie in een recessie zullen brengen. Uit het "Beige Book" dat de Fed deze week publiceerde, blijkt immers dat de VS-economie er al voor de aanslagen bijzonder slecht aan toe was. Bovendien hebben de dramatische gebeurtenissen van vorige week het Amerikaanse consumentenvertrouwen een zware knauw gegeven, terwijl dat net de enige positieve economische indicator was. ( Hoofdeconomen noemen recessie onvermijdelijk)

Over de impact van de crisis in de VS op de Europese economie bestaat er nog altijd heel veel onzekerheid. Volgens minister van Financiën Didier Reynders is het nog te vroeg om de economische gevolgen van de aanslagen in te schatten. Maar hij geeft wel toe dat de zaken er slechter uitzien dan voor 11 september. Reynders gelooft alleszins dat de eurozone de groeiverwachting van 2% niet meer zal halen.

Ook Fortis Bank heeft weinig opbeurende vooruitzichten voor de Europese economie. Die zal volgens de bankgroep wel wat opveren na een eerste korte inzinking, maar daarna verder dalen. Hoewel aandelen nu erg goedkoop staan, is de economische en politieke onzekerheid nog te groot om nu al te investeren, zegt Fortis. (Fortis Bank ziet weinig beterschap voor Europese economie)

Advertentie
Gesponsorde inhoud