Amerikaanse overheid eist niet langer opdeling Microsoft
De antitrustzaak die de Amerikaanse overheid tegen Microsoft heeft lopen, duurt al drie jaar. Eind 1999 oordeelde rechter Thomas Jackson dat Microsoft jaren zijn machtspositie op de mark voor pc-besturingssystemen heeft misbruikt om ook elders machtig te worden, bijvoorbeeld op de markt voor internetbrowsers. Vorig jaar besliste dezelfde rechter dat Microsoft zichzelf in twee bedrijven moet opdelen. De afzonderlijke delen zouden minder machtig zijn dat het huidige Microsoft, aldus de rechter.
Een hof van beroep bevestigde de uitspraak over het monopoliemisbruik, maar maakte de splitsing ongedaan. Dat wil zeggen dat een lagere rechtbank een nieuwe strafmaat moet bepalen. Het ministerie van Justitie, zo bleek gisteren, zal dit keer niet langer de opsplitsing bepleiten.
Ondertussen gaat de strijd voort. Microsoft trekt naar het hooggerechtshof. Dat is niet verplicht de zaak te behandelen. Volgens Microsoft zou een weigering 'het vertrouwen van de burger in het rechtssysteem in het gedrang brengen'. Het hooggerechtshof verwierp al de vraag van Microsoft om het dossier niet terug naar een lagere rechtbank te sturen zolang de procedure loopt.
Waarnemers vermoeden dat de beslissing van het ministerie van Justitie erop wijst dat beide partijen dicht bij een minnelijke schikking staan. LVA
Meest gelezen
- 1 Economen Koen De Leus en Philippe Gijsels: ‘De wereld staat op een kantelpunt’
- 2 Conner Rousseau stopt als Vlaams Parlementslid
- 3 Schatkist geeft in 2024 opnieuw eenjarige staatsbon uit
- 4 De Noordzee, Europa's energiecentrale? Voorlopig slechts een luchtkasteel
- 5 Antwerpen dreigt Indaver-fabriek van 250 miljoen mis te lopen door stikstofonzekerheid