Amerikanen bombarderen voor het eerst bij dag (10:18)

Bij die nachtelijke acties werden installaties in of in de nabijheid van de steden Kaboel, Kandahar, Jalalabad en Mazar-i-Sharif onder vuur genomen. De intensiteit van de bombardementen was lager dan in de nacht van zondag op maandag, maar de doelwitten waren gelijkaardig. De Amerikaanse strijdkrachten probeerden opnieuw militaire installaties, communicatiecentra van het Talibanregime en opleidingskampen van terroristen te raken. Mogelijk ging het om een gedeeltelijke herhaling van de acties in de eerste aanvalsnacht. Doelwitten die niet of slecht getroffen waren, werden opnieuw bestookt. Aan de acties namen vijf bommenwerpers B1 en B2 deel en tien gevechtsvliegtuigen die vanop vliegdekschepen opereren. Twee destroyers en een onderzeeër vuurden samen 15 kruisraketten af.

Twee Amerikaanse vrachtvliegtuigen dopten opnieuw voedsel boven Afghanistan. Net als tijdens het eerste offensief tegen de Taliban werden 35.000 pakketten afgeworpen. De vrachtvliegtuigen waren in het Duitse Ramstein opgestegen en vlogen dinsdagochtend terug. De hulppakketten bestaan onder meer uit brood, bonen en rijst.

Bij de bombardementen zouden vier mensen om het leven zijn gekomen toen een Amerikaanse raket in de buurt van Kaboel de kantoren van een ontmijningsdienst raakte. Dat hebben ooggetuigen dinsdag in Kaboel gemeld. Ziekenhuisbronnen in Afghanistan hebben het bericht bevestigd. Het Iraanse officiële persbureau IRNA wist te melden dat de luchtmachtcommandant van de Taliban, Akhtar Mohammad Mansour, bij de bombardementen om het leven is gekomen.

Verwacht wordt dat de luchtaanvallen nog een nacht zullen worden uitgevoerd. Dan zullen de Amerikanen en Britten bekijken of er nog meer is dat kan worden aangevallen. Bronnen in het Pentagon erkennen dat hun strijdkrachten snel door de doelwitten heenraken. Afghanistan is door decennia van oorlog en wanbeleid een reeds verwoest land en het regime beschikt vrijwel niet over militaire installaties of wapens die zinvol met bommenwerpers en raketten kunnen worden bestookt. De Taliban weten dat maar al te goed en verklaarden dat zij de Amerikanen op dezelfde manier zullen bekampen als eertijds de Russen: met een guerrilla-oorlog.

De huidige bombardementen roepen niet alleen vragen op in het Pentagon. De Arabische landen, die aanvankelijk stilzwijgend instemden met de Amerikaanse politiek, keren zich nu fel tegen de voortzetting van de bombardementen. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Maher, zei maandagavond in Caïro dat de Afghanen genoeg hebben geleden. Het was het eerste commentaar van de bewindsman op de zondag begonnen luchtaanvallen. Pakistan maakt zich intussen op voor een nieuwe reeks van woelige demonstraties tegen de Amerikaanse aanvallen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vergadert dinsdag over het lot van de burgerbevolking in Afghanistan.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud