Analisten zien in gedrag Deutsche Bank geen kwaad

De gang van zaken rond de verkoop van een grote partij Telekom-aandelen door Deutsche Bank, één dag nadat de bank het aandeel een koopadvies had meegegeven, wordt niet door iedereen veroordeeld. Analisten vinden de ophef rond de verkoop overdreven."'De "Chinese walls" hebben gewerkt", zegt een analist van een middelgrote Duitse bank.

Tot nu toe werd aangenomen dat de "Chinese walls", de verlangde informatiebarrière tussen de research- en handelsafdelingen, zelden functioneert. Het klinkt onlogisch dat de researchafdeling een koopadvies geeft zonder dat de handelsafdeling daarvan op de hoogte is. In het geval van Deutsche Bank lijkt het te hebben gewerkt.

Vorige week maandag gaf Deutsche Bank-analist Stuart Birdt vanuit Londen, waar de analisten en handelaren van de bank zitten, het aandeel Deutsche Telekom een koopadvies mee. Aan het eind van het jaar zou het aandeel het niveau van 31 euro bereiken, aldus de analist in zijn koopadvies. Die dag sloot het Telekom-aandeel enkele procenten hoger. De dag daarna, dinsdag, verkochten handelaren van Deutsche Bank in opdracht van een klant 44 miljoen Telekom-aandelen. Deze klant, Hutchison Whampoa onkent. Hij bood het aandelenpakket diverse banken aan, maar Deutsche Bank had de beste voorwaarden. Na de verkoop van het aandelenpakket tegen een koers van 23,60 euro zakte het Telekom-aandeel weg tot het laagste niveau in drie jaar. Het concern verloor in minder dan een week eenvijfde, ongeveer 20 miljard euro, van de beurswaarde. Sindsdien is de relatie tussen de twee Duitse concerns beschadigd.

Beleggers maken zich meer zorgen om het geld dat ze in de Telekom-aandelen hebben gestoken. Het aandeel is namelijk een Duits volksaandeel. Met de beursgang van Deutsche Telekom brak in Duitsland de aandelenkoorts uit. Toen het staatsbedrijf in november 1996 naar de beurs ging, lag de emissieprijs bij 28,50 DM (14,57 euro). Vele particuliere beleggers zijn inmiddels uitgestapt omdat de koers nog verder kan dalen en dan onder de emissieprijs beland. De kans is groot dat Hutchison Whampoa de komende weken Telekom-aandelen van de hand doet. Het concern uit Hongkong bezit sinds de verkoop van de Amerikaanse mobiele telecomconcerns Voicestream en Powertel aan Deutsche Telekom, eind mei, ruim 200 miljoen Telekom-aandelen. Ook het Finse telecomconcern Sonera wil binnenkort Telekom-aandelen verkopen om zo schulden af te bouwen. Het concern heeft ongeveer 140 miljoen aandelen Deutsche Telekom. Verder hebben het Amerikaanse Telephone & Data System en investeringsbank Goldman Sachs een groot pakket aandelen. In totaal bezitten deze vier ondernemingen zo'n 520 miljoen Telekom-aandelen, 10 procent van het aandelenkapitaal.

Om er voor te zorgen dat de koers van het Telekom-aandeel niet nog meer onder druk komt te staan, heeft Deutsche Telekom zich in verbinding gesteld met zes grote investeringsbanken. Naast Deutsche Bank gaat het om Dresdner Kleinwort Wasserstein, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Credit Suisse First Boston en Salomon Smith Barney. Deze banken zijn opdrachten, zoals leningen en emissies, beloofd wanneer ze verkoopopdrachten van grootaandeelhouders afwijzen.

De kans is klein dat deze grote banken het verzoek van Deutsche Telekom achteloos naast zich neerleggen. Het Duitse telecomconcern staat in de bankenscène bekend als de bestbetalende klant. Daarom is het beter Deutsche Telekom niet dwars te zitten wanneer dat vermeden kan worden.

EdW

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud