Advertentie

Analisten zien Solvay en Akzo profiteren van tegenvaller Bayer

De Duitse chemie- en farmagroep Bayer boekte over het eerste halfjaar van 2001 een 23% lagere operationele winst van 1,5 miljard euro. Bij de voorstelling van de kwartaalresultaten verklaarde gedelegeerd bestuurder Manfred Schneider bovendien dat de verwachtingen voor het hele jaar verder verlaagd moeten worden.

Woensdag had Bayer al voor heel wat deining gezorgd op de Europese beurzen nadat het voor de tweede keer dit jaar zijn winstprognoses had verlaagd. Bovendien kondigde de chemiegroep aan de cholestrolverlagende middelen Baycol en Lipobay van de markt te halen na een negatieve evalutie van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Dat brengt zelfs het overlijden van 31 patiënten in verband met het gebruik van het anti-cholestrolmiddel Baycol.

Analisten reageerden teleurgesteld op het uit de handel nemen van de cholestrolverlagende middelen. Volgens hen was het succes van de farmadivisie van Bayer immers in grote mate afhankelijk van deze middelen. "Niemand heeft dat zien aankomen", zegt Van der Geest. Baycol werd op de markt gebracht in 1998 en is het belangrijkste van de recente producten van Bayer.

"Wij hadden voor 2001 gerekend op een omzet van 1 miljard euro voor Baycol. Voor Bayer moest het product de plaats innemen van Cipro, waarvan het patent verloopt en van Adalat, dat de concurrentie ondervindt van generische geneesmiddelen", aldus analist Robyn Coombs van Merrill Lynch. Het aandeel Bayer noteerde donderdag om 10.00 u al 4,41 % lager op 35,70 euro.

BASF, een sectorgenoot van Bayer, maakte dinsdag ook al tegenvallende resultaten bekend. Mark van der Geest van Rabo Securities meent dat deze bedrijven meer dan gemiddeld geraakt zijn door de slechte gang van zaken in Duitsland. "BASF is een van de meest cyclische bedrijven. Het heeft ook te lijden gehad van de slechte prestaties van de agrochemie."

De problemen bij beide Duitse bedrijven mogen echter niet veralgemeend worden, integendeel. "Een bedrijf als Solvay bijvoorbeeld zit in betere markten en is minder getroffen door de economische achteruitgang", stelt Kenneth Wills, analist bij Fortis Bank.

"Nu het economisch slechter gaat, kiezen sommige beleggers eerder dan voor de pure chemie, voor bedrijven die ook een farmaceutische afdeling hebben. De farmacie kan dan de slechtere gang van zaken in de pure chemie compenseren. Als belegger kun je dan kiezen tussen Bayer, Solvay en Akzo Nobel. Maar na de jongste berichten over Bayer is de kans reëel dat beleggers dat aandeel gaan ruilen voor een van de twee andere."

"Akzo Nobel wacht op de goedkeuring in de VS voor een belangrijk geneesmiddel. De Amerikaanse Food and Drug Administration zal daar volgende week uitspraak over doen", weet Van der Geest. "UCB kon mooie verkoopcijfers voorleggen in de farmaceutische sector en blijft een van onze favorieten", vertelt Cartwright.

Zowel Van der Geest als Cartwright vermelden ook de producenten van industriële gassen BOC en Air Liquide als favoriete aandelen, die van de onrust in de chemiesector kunnen profiteren. De Britse BOC-groep kondigde gisteren aan dat zij in het voorbije kwartaal een zo goed als ongewijzigde winst boekte van 80,9 miljoen pond. Het bedrijf liet ook weten dat het 1.500 mensen aan de deur zet, omdat de verkoop aan de halfgeleiderindustrie op de resultaten van de voorbije driemaandsperiode woog.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud