Angstige beleggers dumpen hun aandelen
'De aandelenbeurzen naderen hun verkoopclimax. Op zulke koersniveaus dient zich een enorme koopopportuniteit aan.' Deze optimistische oproep van hoofdstrateeg Barton Biggs van Morgan Stanley - nochtans een notoir beurspessimist - is tekenend. Elke belangrijke beursmens probeert verbaal de neerzijgende markten tegen te houden.
'Tegenover elke verkoper staat een koper. Markten hebben altijd hoogtes en laagtes gekend. Beleggers moeten daar geen schrik van hebben', probeerde de Amerikaanse minister van Financiën, Paul O'Neill. 'De aanslagen hebben de economische vooruitzichten op lange termijn niet wezenlijk beïnvloed. De moderne financiële markten en de flexibele arbeidsmarkten hebben de economie veel schokbestendiger gemaakt', poneerde voorzitter Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale bank.
Het bracht allemaal weinig zoden aan de dijk. De meeste Europese beurzen zakten naar hun laagste peil in minstens drie jaar. De Bel20 verloor 3,3 procent tot 2.400,35 punten, een dieptepunt sinds eind 1997. De Euro Stoxx50-index zakte met 4,3 procent. De Europese verzekeraars en automobielbedrijven verloren gemiddeld circa 8 procent. In Wall Street verspeelde de Dow Jones 4,37 procent. Amerikaanse economen voorspellen een economische inkrimping in het derde én het vierde kwartaal.
Luchtvaartmaatschappijen als British Airways, UAL en AMR kondigden massale ontslagen aan. Herverzekeraars als Münich Re en Swiss Re verdubbelden de ramingen voor de schadeclaims na de aanslagen. Analisten verwachten dat verzekeraars als AIG weldra volgen. Experts schatten de totale schade op 35 miljard dollar, nu al het grootste bedrag uit de geschiedenis. Ook de technologiesector blijft niet gespaard. Applied Materials ontslaat 10 procent van zijn personeel, wegens fors tegenvallende omzetcijfers.
Bovenal is er de politieke onzekerheid. 'De beurscorrectie houdt zoetjesaan voldoende rekening met de materiële en economische schade van de aanslagen. De politieke risico's zijn echter niet kwantificeerbaar', zegt beursexpert Luc van Hecke van KBC Securities. 'Vandaag weet niemand waar het conflict zal eindigen. Beleggers die nu aandelen kopen, nemen dus een gok. De overgrote meerderheid van de beleggers betaalt liever 10 procent extra voor een aandeel, op een moment dat de toekomst duidelijker uitgeklaard is.'
Nagenoeg niemand wil dus kopen. Kunnen de grote institutionelen geen voortrekkersrol spelen door bij deze zeer goedkope niveaus in de markt te stappen? Van Hecke: 'Het begrip 'goedkoop' is op de beurzen erg relatief. Bovendien hebben de professionele marktpartijen in het voorbije anderhalf jaar dermate veel klappen gekregen, dat de moed bij sommigen tot beneden de schoenen is gezakt. Weinigen hebben zin om de held te gaan spelen.'
Op de obligatie- en wisselmarkten bleef alles relatief rustig
. PHu
Meest gelezen
- 1 Kwantumchip van Google doet in 5 minuten wat strafste supercomputer 10.000.000.000.000.000 miljard jaar kost
- 2 Hoop op regering voor Kerstmis smelt weg
- 3 Nakende mega-uitkering zet aandeel D'Ieteren onder druk
- 4 5 favoriete aandelen van Wim Lewi: 'Dit Franse vastgoedaandeel noteert met een korting van 67 procent'
- 5 De Wever doet maandag geen nieuwe landingspoging