Advertentie

Antwerpse diamant lijdt 11 procent omzetverlies in eerste helft van 2001

De Hoge Raad voor Diamant (HRD) had die terugval verwacht. 2000 was immers een recordjaar. De millenniumhype en de sterke Amerikaanse economie betekenden een sterke stimulans. Een terugval in 2001 was dan ook te verwachten. Grote voorraden, een kleine vraag en een groot aanbod zijn nefast voor de diamantindustrie.

Vooral de markt van de ruwe diamant kende een terugval. De invoer kende een daling van 17,6 procent, de uitvoer een daling van 22,8 procent. De oorzaken zijn te zoeken bij een te groot aanbod bij de groot- en kleinhandelaars. Ook het slechte beursklimaat en de vertragende economie in de Verenigde Staten eisten hun tol.

De voornaamste verwerkende centra zoals Indië, Israël en de Verenigde Staten namen aanzienlijk minder ruwe diamant af. In Azië was de daling van de afname minder spectaculair. In China werd zelfs een stijging van 10 procent genoteerd. Het land kocht voor 134 miljoen dollar (6,32 miljard frank of 156,74 miljoen euro) ruwe diamanten aan. Dat heeft volgens de HRD veel te maken met het grote aantal inwoners in China, maar ook met de neutrale politieke status die België internationaal uitstraalt. "Ons voordeel ten opzichte van de Amerikanen, is dat wij geen Amerikanen zijn", aldus Peter Meeus, directeur-generaal van de HRD. Enkel de hoge importtaksen in China gooien nog enigszins roet in het eten. Een probleem waar op regeringsniveau aan gewerkt wordt. "Als die taks wegvalt, kunnen we een enorme boom in die markt verwachten", zegt Meeus.

De geslepen diamant doet het minder slecht. De invoer daalde met 1,8 procent, de uitvoer met 5,4 procent. De dalingen vielen vooral te noteren in de VS en Azië. De Europese markt draaide daarentegen weer wel goed.

De negatieve tendens in de diamantsector zet volgens HRD-woordvoerder Youri Steverlynck de groothandelsprijzen onder druk: "De marges dalen tot een onhoudbaar niveau. In sommige segmenten wordt zelfs met verlies verkocht". De sector hoopt dat de markt zich tegen het einde van het jaar herstelt.

Een ander probleem in het Antwerpse is een gebrek aan jonge slijpers. Momenteel zouden nog een 2.500 slijpers in Antwerpen gevestigd zijn. Het merendeel daarvan is echter tussen 45 en 60 jaar. Door die vergrijzing riskeert Antwerpen een grote expertise te verliezen. Jaarlijks studeren maar een achttal nieuwe slijpers af. Om het getal op peil te houden, zou dat moeten opgetrokken worden naar 50 nieuwe slijpers per jaar. Maar het ongunstig economisch klimaat trekt een streep door de plannen van de HRD. "We hebben een campagne in onze schuif liggen. Die is realiseerbaar binnen de twee maanden. Maar we kunnen het niet maken om nu met een grootscheepse campagne uit te pakken, als de afgestudeerden zonder werk komen te zitten. We wachten dus nog even totdat de situatie zich genormaliseerd heeft", besluit Meeus. De campagen zou in september of oktober opgestart worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud