Arafat en Blair vragen Israël onderhandelingen te hervatten

'Het doel is een leefbare Palestijnse staat in het kader van een onderhandeld akkoord dat de veiligheid van Israël garandeert', verklaarde de Britse premier maandag tijdens een gezamenlijke persconferentie met Yasser Arafat. De Palestijnse leider nodigde Israël uit onmiddellijk opnieuw rond de onderhandelingstafel te gaan zitten. 'We vragen de toepassing van de VN-resoluties. Wij vragen niet de maan', stelde Arafat.

De Palestijnse president zei in een verwijzing naar de aanslagen van 11 september geen overeenkomsten te zien 'tussen onze rechtvaardige zaak en onrechtvaardige methodes en doelstellingen'. 'We zijn tegen alle vormen van terrorisme, inclusief staatsterrorisme', zei Arafat in Londen.

De druk van de Verenigde Staten op Israël om het vredesproces nieuw leven in te blazen is extreem rechts in het verkeerde keelgat geschoten. De beslissing om het Israëlische leger terug te trekken uit delen van Hebron was de druppel die de emmer deed overlopen.

De extreem rechtse partijen Yisrael Beiteinu van minister van Nationale Infrastructuur, Avigdor Lieberman, en de Nationale Unie van minister van Toerisme, Rehavam Zeevi, stapten maandag uit de regering. Het is de eerste maal sinds de vorming van de regering van nationale eenheid onder leiding van premier Ariel Sharon dat ministers het kabinet verlaten. Hun ontslag gaat 48 uur in nadat ze dit bij de premier hebben ingediend. Zonder de steun van de acht extreem rechtse parlementsleden kan Sharon evenwel nog steeds rekenen op de steun van 76 van de 120 Knesset-leden.

De terugtrekking van het Israëlisch leger uit de herbezette wijken van Hebron is slechts de aanleiding voor hun ontslag. De ware oorzaak is het aangekondigde vredesinitiatief van de VS. Volgens minister van Toerisme Avigdor Lieberman moet Israël zich verzetten tegen het Amerikaanse initiatief.

De terugtrekking uit Hebron ging niet alleen extreem rechts maar ook de chef-staf van het Israëlische leger, generaal Shaoul Mofaz, te ver. Mofaz verspreidde tijdens een bijeenkomst van de regering om de terugtrekking te bekrachtigen een vijandig communiqué dat tot heel wat verontwaardiging leidde. Een deel van de Israëlische pers eiste zijn ontslag. Het bleef evenwel bij een publieke terechtwijzing.

De beslissing over de terugtrekking van het Israëlische leger uit de wijken Abu Sneina en Harat a-Sheikh werd zondagavond genomen na veiligheidsoverleg in Hebron en nadat de veiligheidschef voor de Westelijke Jordaanoever, Jibril Rajoub, garanties had gegeven dat de joodse kolonisten in Hebron niet zouden worden beschoten.

Eerder op de dag had Israël een Hamas-activist neergeschoten op het dak van zijn huis in Kalkilia. De 35-jarige Abedrrahman Hamad werd er door Israël van beschuldigd, betrokken te zijn bij de aanslag begin juni op een discotheek in Tel Aviv. Daarbij vielen 21 doden. Het was de eerste liquidatie van een Palestijnse activist sinds 27 augustus, toen Abu Ali Mustapha, de leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, uit de weg werd geruimd.

Premier Sharon gaf de liquidatie toe en zei dat het 'niet de eerste, noch de laatste' was. Maandagmorgen kwam in Nablus een activist van Hamas om het leven bij een explosie van een auto. De explosie deed zich voor vlakbij kantoren van de Fatah, de beweging van Yasser Arafat. De Palestijnse politie kon niet bevestigen of het om een moordaanslag ging of om een ongeluk met een springlading. Een plaatselijke Hamas-leider schreef de explosie toe aan Israël.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud