Advertentie

Arbeidsproductiviteit VS stijgt sterker dan verwacht

De productiviteit steeg vooral omdat veel ondernemingen banen schrapten en het aantal werkuren verminderden. Hierdoor steeg de productiviteit van de overblijvende werknemers. Kortom, de efficiëntie per werknemer steeg.

Op zich goed nieuws, maar sommige economen stellen dat we de onderliggende oorzaak niet uit het oog mogen verliezen. De ontslagen zijn immers een gevolg van de snelle afkoeling van de wereldeconomie en de forse winstdalingen die hiermee gepaard gaan. In dergelijke situatie kunnen ondernemingen hun prijzen niet verhogen. Hierom moeten ze in hun personeelsbestand snoeien in een poging de winstmarges op te krikken.

Positief is dan weer dat de arbeidskosten slechts met 2,1% stegen in het tweede kwartaal. Dat is beduidend minder dan de stijging van 5% die in het eerste kwartaal werd opgetekend en eveneens minder dan de 3,5% die analisten vooropstelden.

Het globale beeld van Amerikaanse ondernemingen verbergt wel een opmerkelijke evolutie in de verwerkende nijverheid. Daar daalde de arbeidsproductiviteit voor het tweede kwartaal op rij. De productie daalde er sterker dan het aantal gewerkte uren. "Met andere woorden, ondanks de massale ontslagen hadden werknemers in de verwerkende sector te weinig werk voorhanden," besluit een economist.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud