ASML moet meer jobs schrappen

De grote klanten van ASML stellen hun bestellingen uit of annuleren ze omdat de halfgeleidersector wereldwijd de diepste crisis doormaakt die hij ooit kende. Veel chipfabrikanten zitten met overvoorraden en de slabakkende vraag naar computers en elektronische toestellen zorgt ervoor dat die amper de deur uitraken. Het onderzoeksbureau IC Insight voorspelt dat de wereldwijde chipmarkt in 2001 zo'n 34 procent kleiner zal zijn dan in 2000.

Investeerders onthaalden het nieuws over de afslankingsoperatie bij ASML positief. Ze stuurden het aandeel dinsdagochtend op de beurs van Amsterdam 3,2 procent hoger, tot 15,75 euro. De aandelen ASML verloren dit jaar op de beurs al 38 procent van hun waarde.

De markt voor machines die chips maken zal dit jaar 27 procent kleiner zijn dan vorig jaar. Dat zei de sectorvereniging Semiconductor Equipment and Materials International vlak voor de terroristische aanslagen in de VS.

De jobs bij ASML verdwijnen in het tweede kwartaal van volgend jaar. Dat duidt erop dat het Nederlandse bedrijf zeker tot die tijd geen opflakkering van de chipsector verwacht. Vorige week liet de groep weten dat de kans steeds kleiner wordt dat de markt in de tweede helft van volgend jaar weer aantrekt.

In de eerste helft van dit jaar boekte ASML een nettoverlies zonder uitzonderlijke kosten van 96 miljoen euro. De groep verkocht toen 120 machines om chips te maken. In dezelfde periode een jaar eerder waren dat er nog 207.

Die terugval komt er doordat de klanten van ASML het laten afweten. Het Nederlandse elektronicabedrijf Philips is daar een mooi voorbeeld van: Philips verkocht in het derde kwartaal 43 procent minder chips dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Het is dus geen verrassing dat de groep geen bestellingen plaatst voor nieuwe chipmachines.

Het Frans-Italiaanse STMicroelectronics, de grootste Europese chipmaker, is een andere grote klant van ASML. Analisten verwachten dat STMicroelectronics donderdag een omzetdaling met 34 procent bekendmaakt over het derde kwartaal.

Het ziet ernaar uit dat de veelbesproken heropleving van de chipsector langer op zich laat wachten dan gedacht. Al twaalf maanden op rij zeggen de meest optimistische rapporten dat de sector 'in het volgende kwartaal' weer aantrekt, maar een concrete datum wordt steeds verder vooruitgeschoven. Vandaag zeggen sommige analisten dat de omzetdaling in de sector nog zeker een half jaar doorzet. Anderen hebben het over een heropleving 'binnen 12 tot 14 maanden'. JLi

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud