Astrid-project op kruissnelheid

Dat zegt Jan De Schepper, bij Telindus verantwoordelijk voor Astrid, aan Tijd-Nieuwslijn. De praktische uitvoering is in handen van het KNT-consortium, dat bestaat uit het Duitse Kreutler, het Finse Nokia en Telindus. Binnen het samenwerkingsverband neemt Telindus de integratie, het onderhoud en het centrale beheersysteem voor zijn rekening. Nokia zorgt voor de netwerktechnologie. Kreutler ziet zijn rol beperkt tot de stemopname-apparatuur.

De provincie Oost-Vlaanderen was de eerste die via het Astrid-netwerk de communicatie van politie, brandweer en gemeentebestuur regelde. De regeling wordt nu op 24 maand tijd uitgebreid tot het hele land. West-Vlaanderen en Henegouwen komen eerst aan de beurt. Blok 1, de provincie Oost-Vlaanderen, leverde Telindus een omzet van een kleine 15.000 euro. Blok 2 is goed voor 55,5 miljoen euro.

De Schepper is ervan overtuigd dat het consortium de termijn van 24 maand haalt. De eerste fase liep vertraging op omdat er problemen waren met bouwvergunningen voor zendmasten. Ook een negatief rapport over de tetra-stralen waarop het netwerk draait, stak stokken tussen de wielen. Volgens De Schepper waren de problemen met de bouwvergunningen tijdelijk en spreken nieuwe studies de vermeende schadelijke effecten van tetra-stralen tegen. Daardoor zou de nationale invoering van het netwerk geen probleem mogen opleveren.

Bart Haeck

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud