Automaten eurocompatibel maken kost 75 miljoen euro

De meerderheid van de bedrijven in de automatensector hoopt de nodige onderdelen vóór de voorziene datum te ontvangen. 'In theorie moeten de aangepaste stukken op 1 december 2001 bij de bedrijven toekomen', zegt Peter Tulkens van de Vereniging van Automaten. 'Eén maand is echter onvoldoende om ongeveer 120.000 verdeelautomaten, verspreid over heel België, aan te passen.'

Voor de bedrijven de nieuwe onderdelen kunnen ontvangen, moeten hun automaten voorzien zijn van nieuwe geldwisselaars, die alleen euromunten of -biljetten aanvaarden. Minder dan 5 procent van de automaten aanvaardt gedurende enige tijd zowel Belgische franken als euro's om de overgang naar de eenheidsmunt te vergemakkelijken.

'De nieuwe geldwisselaars die we tot nu toe in onze automaten geplaatst hebben, aanvaarden zowel Belgische franken als euro's', vernam Belga bij een Brussels bedrijf dat deel uitmaakt van een grote distributiegroep. 'Wanneer de euro wordt ingevoerd (op 1 januari 2002), aanvaarden die automaten nog altijd Belgische franken, maar geven ze het wisselgeld in euro terug. We proberen dit systeem zolang mogelijk vol te houden, zeker zolang de banken Belgische franken blijven omwisselen. Voor een geldwisselaar betaal je ongeveer 500 euro (20.000 frank). Met de invoering van de euro hebben we om en bij de 250.000 euro (10 miljoen frank) moeten investeren', zegt het bedrijf.

Enkele types van betaalautomaten zijn ook uitgerust om met Proton te betalen, wat betalen in euro makkelijker maakt. Spijtig genoeg is het onmogelijk om alle oudere automaten aan te passen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud