Autoriteiten Florida starten strafrechtelijk onderzoek naar miltvuurbesmettingen

Het onderzoek naar de miltvuur- of anthraxbesmetting begon vorige week nadat een 63-jarige medewerker van het mediabedrijf American Media Inc. (AMI) was overleden. Enkele dagen later bleek dat een collega van hem ook de symptomen van een besmetting vertoonde. De man is gehospitaliseerd. Zijn herstel verloopt voorspoedig, meldde zijn familie woensdag. Intussen raakte bekend dat een 35-jarige vrouw, die eveneens bij AMI werkt, ook besmet is met de bacterie.

De bacterie is waarschijnlijk vijftig jaar geleden gemaakt in een laboratorium in de staat Iowa. Het is vooralsnog onduidelijk hoe ze plotseling in Florida is opgedoken. "Het gaat vrijwel zeker om kwaad opzet", stelden deskundigen eerder deze week.

De Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft, erkende donderdag dat "de omstandigheden van de miltvuurbesmetting niet natuurlijk lijken te zijn".

De procureur van Miami, Guy Lewis, vervolgde dat het onderzoek een strafrechtelijk karakter gekregen heeft. De onderzoeksrechters zoeken de antwoorden op drie vragen: hoe raakte de bacterie het gebouw van AMI binnen? Wie zit achter de actie? Wat was de beweegreden?

De gevallen van miltvuur hebben de angst in de Verenigde Staten aangewakkerd dat terroristen er met biologische wapens experimenteren. Ashcroft benadrukte echter dat de gerechtelijke instanties voorlopig geen enkele aanwijzing hebben van een verband tussen de besmettingen in Florida en de aanslagen van 11 september in New York en Washington.

Op verschillende plaatsen in de VS doken de afgelopen dagen enveloppen met een mysterieus wit poeder op. Voor zover bekend ging het in geen van de gevallen om een gevaarlijke of schadelijke stof.

De angstpsychose lijkt ook over te slaan naar Europa. Drie bewakers van de ambassade van de VS in Den Haag worden onderzocht op mogelijke besmetting met de anthraxbacterie. De drie zouden ziekteverschijnselen vertonen, nadat ze in aanraking waren gekomen met een pakje dat een onbekend poeder bevatte. In Duitsland onderwierp de politie donderdag negen verdachte enveloppen aan een grondig onderzoek.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud