Axa verbreekt verzekering WK voetbal 2002

Axa Colonia en de FIFA zaten op 2 oktober nog samen om de geldigheid van het contract opnieuw te bevestigen. Vandaar de verbazing van de FIFA-voorzitter Sepp Blatter dat Axa nu van het contract af wil, daarbij verwijzend naar de terroristische aanslagen op New York en Washington van 11 september. Axa zegt de risico's opnieuw te hebben bestudeerd, zeker na de recente dreiging van de Afghaanse bewindvoerders van de Taliban om een heilige oorlog te starten. 'De wereld is aanzienlijk veranderd. We moeten nu rekening houden met nieuwe risico's, vandaar onze brief met de opzegging aan de FIFA', verduidelijkt de Franse verzekeringsgroep.

De FIFA en Axa gaan de komende maand onderhandelen over een nieuwe overeenkomst. Volgens een woordvoerder van de FIFA kan het gaan om een nieuwe deal met Axa, maar komen ook andere verzekeraars in aanmerking. Axa ontkende wel met klem de stelling van Blatter dat de verzekeraar handig van de omstandigheden gebruik maakt om een forsere premie in de wacht te slepen. 'Dit heeft niets te maken met de hoogte van de premies, maar alles met het risico zelf', aldus de verzekeraar.

De FIFA haastte zich vrijdag wel te zeggen dat het opzeggen van de annulatieverzekering niets heeft te maken met financiële problemen bij de wereldvoetbalbond, waardoor de premies te laat zouden zijn betaald. De FIFA betaalde tot nu 16,4 miljoen Zwitserse frank (11,04 miljoen euro) op een totaal van 27,4 miljoen Zwitserse frank (18,45 miljoen euro). Bij een annulatie van de wereldbeker zou Axa 1,4 miljard Zwitserse frank (943 miljoen euro) moeten betalen. Dat bedrag zou het verlies aan marketing- en tv-rechten moeten compenseren.

De annulatieverzekering voor het WK is slechts een van de vele verzekeringen die zowel de FIFA als het organisatiecomité afsloten naar aanleiding van het WK. Zo zijn alle stadions verzekerd tegen aardbevingen. De risico's zijn verspreid over verschillende verzekeraars. Over hoeveel verzekeringen het gaat en bij welke verzekeraars die zijn afgesloten, wou een FIFA-woordvoerder geen verdere commentaar geven.

Volgens de FIFA komt de organisatie van het WK helemaal niet in het gedrang. Het toernooi start op 31 mei in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

DV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud