Advertentie
Advertentie

Banken maken kortlopend bedrijfskrediet goedkoper

Voor de drie kredietformules verlagen de banken de tarieven met 50 basispunten. De flinke daling van de tarieven is een reactie op de forse krimp van de geldmarktrente. De Euribor-rente, het richtinggevende tarief voor de geldmarkt in de eurozone, daalde sinds eind augustus van 4,25 procent tot 3,66 procent. Dat is een gevolg van de onverwachte renteverlaging door de Europese Centrale Bank op maandag 17 september. De ECB kneep toen 50 basispunten van de Europese rente af om de Europese economie voldoende zuurstof te geven na de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten.

Het kaskrediet, de meest voorkomende vorm van bedrijfskrediet, kost voortaan 8 procent in plaats van 8,50 procent. Het tarief van het discontokrediet, met een wisselbrief als onderpand, zakt eveneens van 8,50 naar 8 procent. Acceptkredieten, die vooral van belang zijn voor in- en uitvoerbedrijven, krijgen een tarief van 5,75 procent in plaats van 6,25 procent.

Voor andere kredieten, zoals woonkredieten, plannen de banken geen tariefverlagingen.

De lagere marktrente drukt wel op de vergoeding van kasbons. Dexia Bank, de marktleider op de kasbonmarkt, verlaagde maandag de tarieven van haar kasbons. De andere banken volgden. Voor een verlaging van andere spaartarieven moeten spaarders voorlopig niet vrezen. De tarieven van de spaarboekjes bij de grote banken zitten al op een historisch dieptepunt. De twee prijsleiders op de spaarboekjesmarkt, Finansbank en DHB Bank, melden gisteren dat ze vasthouden aan hun hoger rentende boekjes.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud