Advertentie

Bankiers LHSP zoeken uitweg via Dictaphone

Lernout & Hauspie Speech Products (LHSP) stuurde woensdagavond een uitnodiging voor een persconferentie die vrijdag wordt gehouden door LHSP-voorzitter Philippe Bodson. Goedgeplaatste bronnen wisten al enkele dagen te melden dat Bodson wellicht met belangrijk nieuws uitpakt. Dat nieuws heeft mogelijk te maken met de onderhandelingen die de belangrijkste schuldeisers van LHSP de voorbije weken voerden en waarbij zij zich, via het dochterbedrijf Dictaphone, een exit willen forceren uit het dossier.

De krant De Standaard maakte woensdag melding van een scenario waarbij de bankiers hun schulden, of minstens een deel ervan, zouden omzetten in aandelen van Dictaphone. De reacties van enkele bankiers gingen gisteren van 'geen commentaar' tot een formele ontkenning. Een welgeplaatste bron bevestigde echter het verhaal. 'Op het handschudden na, is de zaak zo goed als rond', aldus de bron.

De idee van de effectisering van de schuld via Dictaphone ontstond in het Amerikaanse comité van onbevoorrechte schuldeisers, bestaande uit onder meer de bankiers KBC, Fortis Bank, Deutsche Bank, State Street Bank and Trust Company en US Trust Company of New York. De banken Artesia en Dresdner Bank maken geen deel uit van dat comité. Artesia is trouwens een buitenbeentje in het verhaal. De bank roept in dat ze een pand heeft op het handelsfonds van LHSP en dat haar vordering van 41 miljoen dollar dus bevoorrecht is.

KBC (met een vordering van 145 miljoen dollar), Fortis Bank (123 miljoen dollar) en Deutsche Bank (34 miljoen dollar) gaan in principe akkoord met een effectisering. Of de gehele vordering wordt omgezet, of slechts een deel, wou niemand kwijt. Onduidelijk is ook wat er gebeurt met de bankwaarborg van zowat 200 miljoen dollar van Dictaphone.

Dictaphone moet in 2005 een obligatielening van 158 miljoen dollar terugbetalen. Ook de grootste obligatiehouders zijn bereid tot een omruiling in aandelen.

Bij een effectisering van de schulden worden de bankiers aandeelhouder van een Amerikaans bedrijf met een actief van 1,01 miljard dollar en nagenoeg zonder schulden. Een verkoop van Dictaphone kan de banken later nog heel wat opbrengen. De schuldeffectisering zorgt ook voor LHSP voor een omwenteling. Ook daar vallen schulden weg. RDW/LVA

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud