Advertentie

Bankmalaise

(tijd) New York reageerde vrij rustig op de start van de aanvallen op Afghanistan. De Dow Jones verloor 0,6 procent tot 9.068,01, voor de Nasdaq was er 0,1 procent winst tot 1.605,88.

De regionale banken lagen net als vrijdag onder vuur. De aanleiding daarvoor is de winstwaarschuwing van US Bancorp vrijdag. Die bank uit het middenwesten van de VS zei dat de resultaten achterblijven op de verwachtingen door een forse toename van de voorzieningen voor dubieuze kredieten, onder meer aan de luchtvaartindustrie. US Bancorp kelderde vrijdag al en verloor maandag nog eens 8,5 procent tot 16,88 dollar. Andere regionale bankgroepen deelden in de klappen. Union Planters liet 5,3 procent liggen tot 38,58 dollar, FleetBoston ging 4,5 procent in het rood tot 32,15 dollar.

Ook maandag waren er nieuwe winstwaarschuwingen. Wendy's, de op twee na grootste hamburgerketen van de VS, meldde een tegenvallende omzet en scherpe prijsconcurrentie met zijn rivalen McDonald's en Burger King. Aandelen Wendy's sloten 2,4 procent lager op 26,54 dollar. Anheuser-Busch, de grootste brouwer ter wereld, had te lijden onder een adviesverlaging van UBS Warburg. Analiste Caroline Levy verlaagde het advies op 'Bud' van 'strong buy' naar 'hold'. Ze wijst op de terugval van de bierconsumptie in restaurants en hotels, terwijl de brouwer ook de inkomsten uit Latijns-Amerika en pretparken als Seaworld ziet afkalven.

In de technologiesector verloor AOL-Time Warner 6,1 procent tot 31,75 dollar. Volgens de 'Up & Down Wall Street'-column van het beleggersblad Barrons dreigt de overeenkomst met Bertelsmann over AOL Europe miljarden dollars te kosten. KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud