Advertentie

Barco Graphics in joint venture

Het gedeeltelijk afstoten van Graphics levert een uitzonderlijke meerwaarde op van 10 miljoen euro, waardoor het potentieel verlies voor het belang in Mania voor een groot deel gecompenseerd is. Barco bracht ETS, een onderdeel van Graphics onder in een joint venture met het Duitse Mania. Doordat de koers van Mania kelderde, dreigt een uitzonderlijk verlies van 15 miljoen euro. Een ander onderdeel van Graphics, Industrial Printing, gaat trouwens niet mee in de joint venture met Purup-Eskofot. Barco werkt nog aan een spin off.

Purup-Eskofot is actief op het gebied van drukvoorbereiding voor commercieel printen, kranten en het snel drukken van kleine publicaties. De groep behoort tot de Kirkbi-holding, die ook eigenaar is van de Deense speelgoedfabrikant Lego. Volgens Barco-topman Hugo Van Damme vullen beide bedrijven elkaar perfect aan. Barco Graphics is sterker op het gebied van drukken van verpakkingsmateriaal, Purup-Eskofot heeft meer troeven voor commercieel printen.

Beide bedrijven halen samen een omzet van 250 miljoen euro en stellen 1.500 personen te werk. Van Damme verwacht dat de kersverse joint venture winstgevend zal zijn in 2002, als de herstructureringskosten achter de rug zijn.

Barco Graphics en Purup-Eskofot gaan samen zonder schulden en zonder kasmiddelen. Voor Barco is dat goed nieuws, want het maakt 10 miljoen euro vrij voor andere activiteiten. Kirkbi, de moeder van Purup-Eskofot, investeerde 60 miljoen euro om het bedrijf schuldenvrij te maken. Bovendien betaalt het aan Barco 9 miljoen euro. Barco Graphics is immers iets meer waard dan de Deense fusiepartner, terwijl Graphics in de combinatie maar 49% krijgt. Omdat Purup-Eskofot in totaal 69 miljoen euro op tafel moest leggen, mag het ook de voorzitter van het fusiebedrijf leveren.

BH

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud