Bayer betaalt 7,25 miljard euro voor Aventis CropScience

Bayer startte in juli van dit jaar exclusieve onderhandelingen met Aventis CropScience en rondde die gisteren af. Het is de grootste overname voor de farmagroep uit Leverkusen. Bayer CropScience wordt het grootste bedrijf na Syngenta in agrochemicaliën. De wereldmarkt wordt geschat op 36 miljard euro. CropScience is goed voor een marktaandeel van bijna 20 procent.

Analisten noemen het een faire prijs. Aventis CropScience is goed voor 4 miljard euro omzet extra, wat Bayer CropScience dit jaar naar een omzet tussen de 6,5 en de 7 miljard euro brengt. Tegen 2005 hoopt Bayer de omzet tot 8 miljard euro op te trekken met een operationele marge van 20 procent. Vorig jaar was de agrotak van Bayer een van de rendabelste van de hele sector.

De opslorping van Aventis CropScience moet tegen 2005 tot een besparing leiden van 500 miljoen euro per jaar. Bayer boekt ook een eenmalige herstructureringslast van 500 miljoen euro voor de volgende drie jaar. Die kostenbesparing vloeit vooral voort uit het schrappen van 4.000 jobs van de 22.000 in de vernieuwde afdeling.

De Franse farmagroep Aventis houdt aan de verkoop tussen 3,7 en 3,8 miljard euro over, zeggen bronnen die dicht bij het akkoord betrokken zijn. De andere aandeelhouder Schering, die een belang van 24 procent had, zou 1,5 miljard euro opstrijken, wat een premie inhoudt van 250 miljoen euro. Beide bedrijven willen hun farmatak gevoelig versterken. Voor het kleinere Schering betekent dit een hoop geld. In een negatieve beurssfeer in Frankfurt kon Schering gisteren 2,24 procent winnen tot 55,75 euro. De aandelen van Aventis en Bayer daalden.

De overeenkomst moet nog de goedkeuring krijgen van de Duitse anti-kartelautoriteiten. Dit is niet zo evident. Bayer CropScience verwerft een marktaandeel van 30 procent in insectenbestrijdende middelen, een kritisch niveau. Indien de autoriteiten de afsplitsing van deze onderafdeling eisen, staat BASF klaar om die over te nemen. BASF was de tweede belangrijkste kandidaat om Aventis CropScience te kopen.

De sector agrochemicaliën kent al enkele jaren een concentratietrend. Vorig jaar kocht het Duitse BASF de Amerikaanse concurrent American Cyanamid voor 3,9 miljard dollar. In 2000 werd ook de fusie van de agrobelangen van Novartis en Zeneca tot Syngenta een feit, wat het grootste agrochemiebedrijf ter wereld opleverde. Ook het Amerikaanse Monsanto staat te koop. Analisten verwachten dat die verkoop 10 miljard dollar oplevert. Monsanto is voor 85 procent in handen van Pharmacia Corporation.

De wereldmarkt in agrochemicaliën is bijna voor 90 procent in handen van amper vijf bedrijven, Syngenta, Bayer CropScience, Monsanto, BASF en Du Pont. Volgens analisten wordt het juridisch steeds moeilijker om in de agrosector nog grote fusies door te voeren, omdat slechts enkele spelers de hele markt beheersen en de vrije concurrentie stilaan in het gedrang komt.

Bayer beschikt over een stevige cashpositie. De overname van Aventis CropScience slorpt evenwel die vrije cashpositie haast volledig op en verhoogt de totale schuldenlast van het bedrijf tot 15 miljard euro. Extra winst is pas tegen 2004 te verwachten. 'Deze deal maakt het Bayer onmogelijk om de volgende jaren een andere transactie van die grootte uit te voeren', zegt Werner Wenning, financieel verantwoordelijke en opvolger van voorzitter Manfred Schneider. Om de te klein geachte farmasector toch te versterken, gaat Bayer op zoek naar een Europese partner. 'Dit wordt de voornaamste opdracht van het bedrijf de volgende maanden', aldus Manfred Schneider.

Bayer is sinds de exclusieve onderhandelingen vanaf juli dit jaar met Aventis CropScience door de hel gegaan. Begin augustus moest het bedrijf het anti-cholesterolmiddel Baycol/Lipobay uit de markt halen wegens bijwerkingen met dodelijke afloop. Baycol moest het belangrijkste geneesmiddel van Bayer worden.

Die operatie kost Bayer dit jaar 600 miljoen euro omzet. Om de negatieve gevolgen door het wegvallen van Baycol of Lipobay op te vangen, deelde Bayer gisteren mee dat er 1.250 jobs in de farmasector verdwijnen. Samen met de 4.000 jobs bij Bayer CropScience betekent dit dat er 5.250 jobs bij Bayer op de tocht staan.

VDB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud