Advertentie

Bayer dondert lager na winstwaarschuwing

De tegenvaller heeft geen effect op de overname van het Franse Aventis Cropscience. Bayer wil nog steeds de agrochemie-afdeling van Aventis kopen. De Duitse groep weigert bovendien nog steeds om het dossier te koppelen aan de verkoop van haar 30% in de Belgische beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert. "De verkoop van Agfa helpt niet om Aventis Cropscience te kopen," luidt het.

Boosdoener is het anticholesterolmedicijn Baycol/Lipobay. Bayer haalt het van de markt omdat er spierzwakte optreedt wanneer patiënten het combineren met het medicijn Gemfibrozil. Het verlies van 600 tot 650 miljoen euro drukt voor 300 miljoen op het uitzonderlijk resultaat, de rest op het courant resultaat.

De impact op de resultaten van 2002 is nog niet duidelijk. Bayer neemt de toestand de volgende weken onder de loep. Feit is wel dat er nog geen rechtszaken tegen Bayer zijn ingespannen omwille van Baycol. Volgens financieel directeur Werner Wenning was Baycol een hoeksteen in de farmastrategie van Bayer. "De gevolgen voor de farma-afdeling en voor Bayer zijn dus significant." Donderdag pakt Bayer met een herstructureringsprogramma uit.

Japan is de enige markt waar Baycol in de apotheken blijft. Het geneesmiddel waarvan de combinatie met Baycol ongewenste neveneffecten oplevert, is er niet beschikbaar. Vorig jaar verkocht Bayer in Japan 110 miljoen euro van het medicijn. Wereldwijd is Baycol goed voor een omzet van 636 miljoen euro.

Baycol is niet de enige kopzorg van Bayer. Ook de ontwikkeling van het hemofiliemedicijn Kogenate loopt vertraging op. In het tweede kwartaal bracht dat een bijkomende kost van 210 miljoen euro mee, waardoor de resultaten in die periode onder de prognoses zullen duiken.

Om half vijf donderde Bayer in Frankfurt 15,3% lager tot 38,4 euro.

Lees ook het persbericht van Bayer.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud