Advertentie

Bayer en telecom wegen zwaar

(tijd-nieuwslijn) De Europese beurzen kregen flinke klappen, nadat het gezaghebbende beurshuis Merrill Lynch zijn advies had verlaagd voor een aantal belangrijke telecomaandelen. Daar bovenop kwam nog een winstwaarschuwing van Bayer, dat een van zijn best verkopende geneesmiddelen van de markt haalde. De Europese beurzen waren al dicht toen de Fed haar sombere Beige Book bekendmaakte en Wall Street onderuit ging.

Bij het slot stond de DJ Euro Stoxx50-index 69,73 punten of 1,72 procent lager op 3.972,98. De DJ Europe Stoxx50-index zakte 59,07 punten of 1,52 procent tot 3.839,67 en de Euronext100 gaf 9,36 punten of 1,08 procent prijs tot 853,82. Frankfurt kelderde met 2,4 procent, Parijs verloor 1,3 procent, Londen leverde 1,1 procent in en Amsterdam sloot 0,9 procent lager.

Merrill Lynch herbekeek de waarderingen voor de hele telecomsector en is weer overgeschakeld op de koers-winstverhouding als waarderingsmethode. Merrill Lynch acht de Europese telecomsector in het algemeen nog niet koopwaardig. Volgens het effectenhuis noteren de telecomaandelen wel bijna weer op het correcte niveau, zeker als je kijkt naar de forse daling van de afgelopen tijd. Maar beleggers zullen volgens Merrill Lynch vooral op zoek gaan naar aandelen met een zekere 'discount' ten opzichte van het correcte prijsniveau. Volgens het effectenhuis is een verdere daling van de sector noodzakelijk voordat deze weer koopwaardig genoemd kan worden. Volgens Merrill Lynch worden traditionele waarderingsmethoden als koers-winstverhouding weer belangrijk. Momenteel noteert de sector gemiddeld op 32 keer de winst over 2002 en 18 keer de winst over 2005. Dit laat volgens Merrill Lynch weinig ruimte voor tegenvallers. De analisten benadrukken overigens dat de verschillen in waardering tussen de verschillende bedrijven sterk uiteenlopen. Merrill Lynch verlaagde de adviezen voor Deutsche Telecom en France Telecom van 'accumulate' naar 'reduce'. Aantrekkelijke aandelen zijn volgens Merrill Lynch op dit moment onder meer Vodafone en Telecom Italia. Het rapport had desastreuze gevolgen voor de hele Europese telecomsector, met voorop de geviseerde zwaargewichten Deutsche Telekom en France Telecom. Deutsche Telekom zakte met 9,1 procent tot 21,25 euro en France Télécom sloot 5 procent lager op 49,54 euro. Maar ook de aangeprezen aandelen Vodafone en Telecom Italia deelden in de klappen. Vodafone verzwakte met 4,7 procent tot 142,75 pence en Telecom Italia gaf 2,8 procent prijs tot 10,27 euro.

Het aandeel van de Duitse chemie- en farmagroep Bayer kelderde met 17,6 procent tot 37,35 euro, nadat het bedrijf voor de derde keer dit jaar een winstwaarschuwing gaf. Bayer moet een van zijn best verkopende medicijnen van de markt halen en ziet daardoor dit jaar 600 tot 650 miljoen euro winst in rook opgaan. De omzet zal in 2001 wel nog hoger liggen dan vorig jaar. Boosdoener is het anticholesterolmedicijn Baycol/Lipobay. Bayer haalt het van de markt omdat er spierzwakte optreedt wanneer patiënten het combineren met het medicijn Gemfibrozil. Het verlies van 600 tot 650 miljoen euro drukt voor 300 miljoen op het uitzonderlijk resultaat, de rest op het courant resultaat. De impact op de resultaten van 2002 is nog niet duidelijk. Bayer neemt de toestand de volgende weken onder de loep. Feit is wel dat er nog geen rechtszaken tegen Bayer zijn ingespannen omwille van Baycol. Volgens financieel directeur Werner Wenning was Baycol een hoeksteen in de farmastrategie van Bayer. 'De gevolgen voor de farma-afdeling en voor Bayer zijn dus significant.' Donderdag pakt Bayer met een herstructureringsprogramma uit.

HDo/GDc

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud