Advertentie

BBL en KBC verwachten renteverlaging Fed met 50 basispunten

Vanden Houte van BBL ziet nog twee problemen voor de Fed. "De beurs blijft zwak waardoor bedrijven moeilijk aan geld geraken. Daarnaast spelen de Amerikaanse banken een minder belangrijke rol in de kredietverschaffing dan in Europa . Bedrijfsobligaties zijn veel belangrijker en daar zijn de tarieven na 11 september door de onzekerheid gestegen.

Voor beide economen is er nog plaats voor verdere dalingen en hoeven we niet bang te zijn om in Japanse scenario 's van nulrentes terecht te komen.In Japan was de economie fundamenteel ziek. Daarnaast kan de overheid tal van budgettaire maatregelen nemen. De schuldgraad van de VS is 30% tegenover 130% in Japan", zegt Lazlo Belgrado, de macro-econoom van KBC. Hij denkt dat de Fed tot 2% kan gaan.

Ook voor Vanden Houte zijn er een aantal fundamentele verschillen met de situatie in Japan. "De geldhoeveelheid is, ondanks de renteverlagingen, de afgelopen jaren in Japan niet meer gestegen. Het onderlinge verband tussen de rente en de geldhoeveelheid is totaal weg en er zijn veel meer bedrijven met kredietproblemen dan in de VS. In de VS is de geldhoeveelheid na 11 september spectaculair gestegen. Die extra-liquiditeiten zullen eerst doorsijpelen naar de financiele markten en daarna naar de reele economie" zegt Vanden Houte.

Vanden Houte is van beide economen het meest optimistisch en verwacht begin volgend jaar al een herstel van de Amerikaanse economie. "Voor de aanslagen waren er de eerste tekenen van een herstel. Er was de daling van de voorraden en een stijging van het vertrouwen van de aankoopdirecteurs. De aanslagen stellen het herstel met 3 tot 6 maanden uit", aldus de BBL-econoom. Hij vindt de huidige situatie trouwens anders dan bij vorige recessies. "Er is ruimte voor fiscale maatregelen en de olieprijzen zijn na de aanslagen gedaald. Tijdens de Golfoorlog stegen de olieprijzen daarentegen heel sterk."

Belgrado van KBC gelooft dat het herstel ten vroegste in het tweede kwartaal komt. "De consumptie bleef tot 11 september goed stand houden. Nu zal deze eerst zakken waardoor een snel herstel uitblijft". Hij verwacht wel geen spectaculaire groei zoals na vorige recessies. "De recessie is vrij beperkt waardoor het herstel dan ook minder fors zal zijn". Hij vergelijkt deze recessie met die van de vastgoedcrisis in de VS begin jaren '90. "Ook toen bestond er een grote zeepbel. Toen was het vastgoed, nu zijn het de voorraden en de investeringen in vooral de technologiesector die voor een bel zorgden. Het duurde toen een tweetal jaar vooraleer de economie zich compleet herstelde", aldus Belgrado.

Stijn Decock

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud