Begroting VS valt lager uit

De regering-Bush verwacht in het huidige begrotingsjaar 158 miljard dollar (6.920 miljard frank, 171 miljard euro) meer te ontvangen dan uit te geven. Zes maanden geleden bedroeg de schatting nog 281 miljard dollar, waarmee het recordoverschot van 2000 (237 miljard dollar) zou worden overtroffen.

De nieuwe prognoses wakkeren waarschijnlijk de verhitte discussies over het expansieve begrotingsbeleid van president Bush verder aan. De Democraten vrezen dat er te weinig geld overblijft voor financiering van de sociale zekerheid en gezondheidszorg. Zij betichtten Bush ervan te knoeien met de cijfers om te camoufleren dat de belastingverlagingen, een van de speerpunten tijdens zijn presidentscampagne, heel veel geld kosten.

De terugval is voor ongeveer 46 miljard dollar te wijten aan de economische groeivertraging in de VS. De omvangrijke belastingplannen van president Bush, eerder dit jaar na veel touwtrekken door het Amerikaanse Congres geloodst, zullen dit jaar 68 miljard dollar gaan kosten.

Ook extra uitgaven aan defensie en landbouw kosten de Amerikaanse federale overheid meer geld: 9 miljard dollar.

Bush hoopt met de miljardenverslindende belastingplannen de kwakkelende Amerikaanse economie een impuls te geven. In totaal heeft de president over een periode van elf jaar 1.350 miljard dollar gereserveerd om de belastingen te verlagen.

Dit jaar zullen de plannen waarschijnlijk weinig meer uitrichten. Het Witte Huis verlaagde woensdag ook groeiprognoses voor de Amerikaanse economie. In 2001 zal de economische groei uitkomen op 1,7 procent tegen een verwachting van 2,4 procent in april. Voor volgend jaar gaat Washington uit van een opleving. Het bruto binnenlands product (BBP) moet dan toenemen met 3,2 procent.

Voor het begrotingsjaar 2002 denkt het Witte Huis dat het begrotingsoverschot 58 miljard dollar minder zal bedragen dan eerder begroot. De overheid houdt dan 173 miljard dollar over, zo is de verwachting.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud