Beige Book: Amerikaanse economie blijft zwak

Het rapport, vernoemd naar de kleur van zijn kaft, dient als basis voor het beleidsbepalend comité van de Amerikaanse centrale banken. Het baseert zich op gegevens die voor 15 november zijn verzameld.

Volgens het rapport was er sprake van licht aantrekkende consumentenbestedingen in de verslagperiode. Dat was vooral een gevolg van 'uitzonderlijk' aantrekkelijkere financieringsvoorwaarden bij de aanschaf van nieuwe auto's. Binnen de automobielsector zijn de renteverlagingen die de Fed dit jaar doorvoerde al duidelijk merkbaar. De gunstige financiële voorwaarden stimuleerden de Amerikaanse consument tot het kopen van auto's. In de andere sectoren zijn de consumentenuitgaven verder gedaald. De bestedingen in de toeristensector 'bleven erg zwak'. De sector voelde vooral de naweeën van de gebeurtenissen van 11 september en de vertragende economie.

Voor de detailhandel zijn de vooruitzichten 'gemengd'. De bestedingen in de komende 'eindejaarsperiode' zullen volgens de Fed negatief uitpakken voor winkeliers in Philadelphia en San Francisco, maar positief voor de retailers in Cleveland, Richmond, Saint Louis en Kansas City.

Voor wat betreft de verwerkende industrie verzwakte de economische activiteit in vrijwel alle regio's. In tweederde van de districten werden er minder nieuwe orders geboekt en daalde de productie.

Van krapte op de arbeidsmarkt is ondertussen steeds minder sprake, schrijft de Fed.

Over opwaartse prijsdruk lijkt het stelsel van Amerikaanse centrale banken zich niet meer druk te hoeven maken. In alle regio's nam de druk af. Wel tekende de Fed op, dat de kosten van het verzekeren van onroerend goed in de nasleep van 11 september 'dramatisch' zijn gestegen. Dat geldt ook voor producten en diensten op het gebied van de gezondheidzorg.

Eerder deze week had het gerenommeerde onderzoeksinstituut NBER gesteld dat de Amerikaanse economie sinds maart dit jaar in een recessie verkeert.

Op de financiële markten maakt het rapport weinig indruk. De Nasdaq en de Dow liepen na de presentatie van het Beige Book om 20.00 uur iets verder terug, maar dat koersverlies werd weer goedgemaakt. De valutamarkt reageerde helemaal niet op het rapport.

Lees het verslag op de website van de Federal Reserve.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud