Advertentie

Bel20 blijft mooi op koers

Volgens handelaren zorgde het dreigende faillissement van de Amerikaanse energiegroep Enron voor enige zenuwachtigheid op de markten. "De problemen bij Enron bewijzen dat ook hele grote bedrijven snel de dieperik in kunnen gaan", vertelt Bart Beulens van Bank Degroof. Na de middag lijkt de ongerustheid evenwel plaats te ruimen voor optimisme.

Beulens stelt verder dat de herschikking van de MSCI-indices op vrijdag nog voor woelige baren kan zorgen. Sommige vermogensbeheerders zijn immers wettelijk verplicht om tot de laatste dag te wachten om hun portefeuille aan te passen. "Dat hoeft wel niet noodzakelijk tot lagere koersen te leiden, want er zullen heel wat koopjesjagers op de loer liggen", aldus Beulens.

De Belgisch-Franse financiele groep Dexia moest dinsdag teleurstellende resultaten opbiechten. Woensdag verlaagden daarop talrijke beurshuizen hun adviezen voor Dexia. Donderdagmorgen ging het aandeel weer lager, maar Beulens van Bank Degroof wees erop dat de val niet kon blijven duren. Profetische woorden, want na de middag wint Dexia 1,6% tot 16,46 euro.

Collega Fortis gaat zelfs 2,8% hoger tot 26,37 euro. Ook Frere-holding GBL is in vorm: het aandeel stijgt 2,7% tot 56,80 euro. De Leuvense bierbrouwer Interbrew ziet het eveneens zitten en wint 2,3% tot 28,90 euro. Woensdag moest Interbrew nog fors inleveren, omdat beleggers vreesden dat de groep wat te vrijgevig zou kunnen zijn bij een mogelijke overname van South African Breweries. Deze laatste maakte overigens bekend een goed eerste halfjaar achter de rug te hebben.

Electrabel ondervindt geen last van de problemen bij de Amerikaanse energieverdeler Enron. De impact blijft voor Electrabel beperkt. Meer nog, door het wegvallen van Enron, dat vermoedelijk het faillissement aanvraagt, kan Electrabel zelfs de Europese nummer 1 worden. Geen slecht vooruitzicht en de beleggers sturen het aandeel dan ook 0,8% hoger tot 230,50 euro.

In de chemiesector stijgt Solvay 1,3% tot 60,10 euro. Solvay wil de Italiaanse fluorproducent Ausimont overnemen. Solvay had al eerder gezegd dat het interesse heeft, maar nu maakte de groep ook bekend dat er effectief gesprekken worden gevoerd met Montedison, de moeder van Ausimont.

De beeldbewerker Agfa-Gevaert gaat 0,8% hoger tot 11,60 euro. De groep is niet bepaald een toonbeeld van sociale rust. De vakbonden waarschuwden het management dat het niet ongestraft de productie naar lageloonlanden zal kunnen verplaatsen. Dan zouden de bonden immers alle vestigingen van Agfa lam leggen.

De technologiesector is niet in vorm. Het netwerkbedrijf Telindus zakt 2,45% tot 7,94 euro. Ook op de andere Europese beurzen zitten de telecom- en technologiebedrijven bij de dalers. De Brusselse brede markt bevestigt de trend: netwerkbeveiliger Ubizen verliest 3,8% tot 3,75 euro. De privak Quest for Growth wordt 4,3% goedkoper tot 11,20 euro.

Vrijdag publiceert het Limburgse automatiseringsbedrijf IPTE kwartaalcijfers. Deze waren al eerder aangekondigd, maar de publicatie werd uitgesteld. De beleggers zijn er blijkbaar niet gerust op, want het aandeel zakt 4% tot 4,80 euro.

Prolaser, de specialist in optische apparatuur, maakte voorbeurs kwartaalcijfers bekend die niet van de poes waren. De omzet daalde met 39% en de groep kreeg een stevig nettoverlies te slikken. Deze slechte cijfers zijn niet echt onverwacht en de beleggers reageren dan ook relatief rustig. Prolaser daalt 2,2% tot 2,20 euro.

Op Nasdaq Europe verliest de Neci-index 1% tot 238,07 punten. Bricsnet, de softwareleverancier voor de bouwindustrie, krijgt een klap van 25,7% tot 1,30 euro. Beveiliger Keyware spurt daarentegen 20% hoger tot 0,54 dollar.

03/2860425

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud