Advertentie

Bel20 boekt leuke winst

(tijd-nieuwslijn) Op Euronext Brussel trekt de Bel20 enthousiast hoger. De index stijgt 1,1% tot 2.632,21 punten. Ook alle andere Europese beurzen boeken winsten. Na het hoger slot van Wall Street donderdagavond zien de beleggers het blijkbaar weer zitten.

Trouwens, eindelijk is het zover: vrijdag worden de MSCI-indices herschikt. De reeds lang aangekondigde herschikking zorgde al een tijdje voor volatiliteit op de markten en dat wordt vrijdag niet anders. Handelaren wijzen er immers op dat sommige vermogensbeheerders moeten wachten tot het laatste moment om hun portefeuille aan te passen. Het zal de hele dag afwachten zijn wie bij de slotbel de bovenhand krijgt: de verkopers die hun portefeuille moeten aanpassen of de koopjesjagers die op de loer liggen. Ondertussen lijken deze laatste het hoge woord te voeren.

Onder de Belgische aandelen ziet vooral KBC zijn gewicht in de MSCI-indices verminderen. De beleggers lijken er alvast niet wakker van te liggen, want KBC stijgt 3,2% tot 34,32 euro. Dexia, dat nochtans zijn gewicht in de MSCI-indices ziet toenemen, verliest 1,8% tot 15,98 euro. Dexia moest dinsdag wel tegenvallende resultaten opbiechten, waarna verschillende beurshuizen hun advies verlaagden.

Fortis klimt 1,8% tot 26,28 euro. Fortis ging deze namiddag een buitengewone vergadering over de samenvoeging van de aandelen houden, maar de vergadering ging niet door omdat het quorum niet werd bereikt. Ook bij de non-ferrogroep Umicore was het verzamelen geblazen en is het zaakje afgeblazen omdat het quorum niet werd bereikt. De groep plande een buitengewone vergadering over de annulering en verwerving van eigen aandelen. Umicore stijgt 0,25% tot 42,80 euro.

Interbrew heeft naar eigen zeggen bewijzen dat een document dat de Financial Times heeft gebruikt vervalst is. Het gaat over een document waaruit zou blijken dat Interbrew een bod wil lanceren op South African Breweries. Interbrew wint vandaag 1,2% tot 28,85 euro.

De radiofarmaceutische groep IBA maakte donderdag nabeurs bekend dat ze de eerste lading post in VS heeft bestraald om mogelijke antrax-bacterien te doden. De beleggers lijken alvast niet onder de indruk, want het aandeel zakt 2,7% tot 18 euro.

De vlakglasgroep Glaverbel verdwijnt helemaal uit de MSCI-indices, maar het aandeel lijkt hiervan geen last te ondervinden. Integendeel, het aandeel is sinds september aan de trendmatige opmars bezig. Vrijdag gaat het iets minder: het aandeel verliest 0,3% tot 102 euro. Voorbeurs maakte de groep trouwens bekend bijna 35 miljoen euro te investeren in haar vestiging nabij Charleroi.

Bij de verliezers treffen we de Limburgse automatiseringsgroep IPTE aan. Het aandeel krijgt een klap van 6,1% tot 4,60 euro. Donderavond moest IPTE opbiechten over de eerste negen maanden van dit jaar een verlies te hebben geleden. Een jaar eerder werd over dezelfde periode nog winst geboekt.

Prolaser, de specialist in optische apparatuur, was de voorbije weken onvoorstelbaar sterk gestegen, maar enkele dagen geleden keerde het tij en de daling zet zich nu onverminderd door. Prolaser dondert nog eens 17,4% lager tot 1,61 euro. De derdekwartaalresultaten die donderdagmorgen werden bekendgemaakt waren dan ook alles behalve denderend.

Op Nasdaq Europe verliest de Neci-index 0,65% tot 237,31 punten. De Zaventemse chipverpakker staat bovenaan met een stijging van 6,1% tot 0,43 euro.

03/2860425

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud