Bel20 houdt stand doorheen MSCI-indices

De sluiting van de beurs werd zelfs met 10 minuten verlengd om de vloed aan orders te verwerken. Uiteindelijk hadden veel marktparticipanten al goed op de herschikking geanticipeerd.

De Bel20-index sloot met een winst van 30 punten of 1,2% op 2.633,82 punten. Het laatste halfuur van de handel verdubbelde de berekende omzet tot 310,5 miljoen euro. De door sommigen verwachte daling van de koersen kwam er niet, wellicht omdat veel hedge funds hebben geprobeerd te anticiperen op de herschikking. Ze kochten aandelen in die een hoger gewicht krijgen en verkochten op termijn aandelen die een lager gewicht krijgen.

Onder de Belgische aandelen ziet vooral KBC zijn gewicht in de MSCI-indices verminderen. Het aandeel won toch 3,3% tot 34,34 euro. Dexia, dat zijn intrede doet in de MSCI-indices, ging achteruit. De tegenvallende kwartaalcijfers van dinsdag indachtig verloor het aandeel 4,8% tot 15,50 euro. Verschillende beurshuizen verlaagden deze week hun advies voor Dexia.

Fortis klom 1,74% hoger tot 26,26 euro. Vrijdagmiddag was een buitengewone vergadering gepland over de samenvoeging van de aandelen, maar de vergadering ging niet door omdat het quorum niet werd bereikt. Ook bij de non-ferrogroep Umicore was het verzamelen geblazen, en werd de vergadering uitgesteld omdat ook hier het quorum niet werd bereikt. De groep plande een buitengewone vergadering over de annulering en verwerving van eigen aandelen. Umicore steeg 1,5% tot 43,32 euro.

Interbrew heeft naar eigen zeggen bewijzen dat een document dat de Financial Times heeft gebruikt vervalst is. Het gaat over een rapport waaruit zou blijken dat Interbrew een bod wil lanceren op South African Breweries. Interbrew won vrijdag 3,15% tot 29,40 euro.

Volgens beurshuis Puilaetco gaat IBA via de zakenbank Bear Sterns 3,9 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Dat is de derde kapitaalverhoging in goed twee jaar tijd. IBA wil hiermee extra overnames doen. Puilaetco verlaagt het advies naar hold. Het aandeel zakte 2,4% tot 18,06 euro.

Solvay is de sterkste stijger in de Bel20. Het aandeel verdikt 6,3% tot 63,90 euro. Donderdag maakte de chemiegroep haar plannen bekend 100% te willen verwerven in de chemiegroep Ausimont.

De vlakglasgroep Glaverbel verdwijnt helemaal uit de MSCI-indices, maar het aandeel lijkt hiervan geen hinder te ondervinden. Integendeel, het is sinds september aan de trendmatige opmars bezig. Vrijdag kwam daar nog eens 2,6% bij tot 105 euro. Voorbeurs maakte de groep trouwens bekend bijna 35 miljoen euro te investeren in haar vestiging nabij Charleroi.

Docpharma, dat zijn opwachting maakt in de MSCI-indices, won 0,5% tot 32,50 euro. De verkoper van generische geneesmiddelen kwam nabeurs met resultaten.

Bij de verliezers treffen we Prolaser aan. Het aandeel verliest 12,8% tot 1,70 euro als reactie op de resultaten die donderdag voorbeurs bekend werden. De Limburgse automatiseringsgroep kreeg een klap van 6,1% tot 4,60 euro. Donderavond moest IPTE opbiechten over de eerste negen maanden van dit jaar een verlies te hebben geleden. Een jaar eerder werd over dezelfde periode nog winst geboekt.

Op Nasdaq Europe verloor de NECI-index 1,06 punt op 237,81 punten.

Gwen Declerck

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud