Bel20 sluit met verlies van 1,2%

Vooral de forse daling van de Duitse Ifo-indicator had een negatief effect op de marktstemming in Europa. Deze indicator, die het vertrouwen meet van de Duitse bedrijfsleiders, kelderde in september tot 85,0 van 89,5 in augustus. Dat is de grootste daling van deze indicator op een maand tijd sinds de oliecrisis van eind 1973. De Duitse bedrijfsleiders zijn door de gebeurtenissen van 11 september ineens een heel stuk pessimistischer geworden, zo blijkt nu. Meteen werden de beleggers weer met hun voeten op de grond geplaatst. Zij zien nu in dat het optimisme van de voorbije weken toch wat voorbarig was.

"Bovendien blijven de beurzen in de VS slabakken," vulde een handelaar aan, " en blijft de markt heel onzeker over de evolutie van de economie in de komende maanden. Bedrijven hebben hun verwachtingen zodanig verlaagd, dat ze er bijna niet meer onder kunnen. Het is dus uitkijken naar de vooruitzichten voor de komende periode, maar die blijven meestal uit.'

Vooral de bankaandelen trokken de Bel20-index omlaag. Fortis verloor 2,2% tot 25,34 euro, KBC zakte met 2,9% tot 29,05 euro en Dexia daalde met 2,1% tot 16,87 euro. Fortis maakte vrijdagmiddag bekend dat het voor een bedrag van 88 miljoen dollar een 24,9%-belang heeft genomen in de Chinese levensverzekeraar Tai Ping Life (TPL). De raad van bestuur van holding Almanij bespreekt woensdag de gevolgen van de winstwaarschuwing van dochter KBC. Almanij daalde met 2,1% tot 32 euro.

De grootste daler binnen de Bel20 was chemiegroep Tessenderlo, die heel conjunctuurgevoelig is. Het aandeel Tessenderlo zakte 4,9% tot 22,85 euro. Solvay sloot 1,3% lager op 59,10 euro. De Belgische chemie- en farmagroep verkoopt haar divisie Luchtinlaatsystemen en Technische Onderdelen voor de auto-industrie verkopen aan het Duitse Mann+Hummel.

De enkele stijgers binnen de Bel20-index kwamen uit defensieve sectoren. Electrabel won 0,8% tot 228 euro. De stroomgroep trekt zich terug uit de overnamestrijd om de Tsjechische elektriciteitsproducent CEZ.

Op de brede markt kelderde EVS, een maker van vertragingsmachines voor televisiebeelden, met 10,5% tot 16,90 euro. De groep zei donderdag dat de omzet niet met 15% zal stijgen dit jaar, maar zal gelijk blijven. De nettowinst zal niet langer met 10% toenemen, maar dalen.

Op de fixingmarkt daalde pralinemaker Neuhaus met 8,3% tot 55 euro. Het aandeel steeg de voorbije twee weken fors dankzij aankopen van de Duitse cacaoverwerker Hamester.

Think Media won 6,6% tot 40 euro. Dochterbedrijf De Vrije Pers stopt met het maandblad Teek en Think Media rondde de verkoop van vastgoed af. De transactie levert een meerwaarde van 5,27 miljoen euro op.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud