Bel20 sluit met verlies van 2,32%

"Ik verwacht dat het een moeilijke week wordt, het gevoel leeft dat de beurzen de voorbije weken te snel gestegen zijn." Dat zei Pieter de Knock, handelaar bij het beurshuis Dierickx-Leys in een commentaar bij de flinke koersdalingen.

Vooral het verlies van Fortis woog zwaar door. Fortis zakte met 4,1% tot 26,53 euro en dat was goed voor een daling van de Bel20 met 22,92 punten. Die daling kwam er door de stevige winstwaarschuwing van ING. Het financiele concern liet weten dat de winst over het hele jaar 2001 slechts met 5% zal stijgen in plaats van de eerder voorziene 17%. ING wijt de kleinere winstgroei vooral aan de grote kosten die verbonden zijn met de gebeurtenissen van 11 september. Volgens De Knock steekt de bank zich, net als vele andere bedrijven, weg achter de gebeurtenissen van 11 september. "Zonder 11 september waren de cijfers wellicht ook slecht", zegt de handelaar.

De andere financiele waarden stonden het grootste deel van de dag ook in de rode cijfers, maar herstelden zich sterk op het einde van de sessie. Zo sloot Dexia slechts 0,4% lager op 17,40 euro en won KBC zelfs 1,4% tot 31,85 euro. KBC gaf vorige vrijdag nog een winstwaarschuwing en verloor daarop meer dan 5%.

Bierbrouwer Interbrew zakte 5,5% tot 27,50 euro. Volgens de Financial Times riskeert Interbrew op een veto te stuiten van de Europese Commissie bij de overname van de Duitse bierbrouwer Beck's. Analisten relativeerden evenwel dat bericht, omdat Interbrew in het Verenigd Koninkrijk geen eigenaar is van Beck's. Alexandre Jenart van Petercam merkte op dat het nieuws over de Europese Commissie de daling van de koers niet kan verklaren, maar dat in het huidige volatiele klimaat op al het nieuws te hevig wordt gereageerd.

Op de brede markt waren er enkele opvallende stijgers. Zo klom de verdeler van generische geneesmiddelen Docpharma met 6,5% tot 34,70 euro. Volgens handelaar De Knock verkijken beleggers zich op het aandeel. De koerswinstverhouding is buiten proportie. "Beleggers geloven dat de markt van generische geneesmiddelen enorm zal groeien en dat Docpharma daar een groot marktaandeel zal in hebben. Beide voorwaarden lijken mij onwaarschijnlijk."

Ook Roularta deed het goed met een klim van 5% tot 19 euro. Dat gebeurde evenwel bij een miniem volume van 304 stuks. Volgens nieuwe informatie van Tijd-Nieuwslijn zouden Roularta en De Persgroep gesprekken voeren over een mogelijke fusie. Rik De Nolf, gedelegeerd bestuurder van Roularta, bevestigt noch ontkent dat er met De Persgroep gesprekken worden gevoerd. De Nolf antwoordt hierop dat "vele partijen in Belgie en in het buitenland met elkaar praten".

tel. 03/286.03.73

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud