Advertentie
Advertentie

Bel20 verliest 16,4 procent in twee weken

Al zag het er in de loop van vrijdag wel even naar uit, toch was de voorbije week niet de slechtste uit de geschiedenis van de Bel20. Een scherp herstel in de late handelsuren vrijdag zorgde er nog voor dat het weekverlies 'beperkt' bleef tot 7,3 procent. Die twijfelachtige eer bleef uiteindelijk weggelegd voor de voorgaande week, de week van de aanslagen zelf, toen de index 9,8 procent achteruit ging. Maar gecombineerd met de 7,3 procent verlies van deze week, zweette de Bel20 wel de slechtste veertiendaagse periode uit zijn geschiedenis uit.

De Bel20 bestaat sinds 1991 en in die periode ging de index slechts enkele keren fors achteruit. De eerste week van oktober 1998 daalde de index met 8,6 procent, maar twee weken later herstelde hij al met 10,3 procent. De derde week van maart 2001 verloor de Bel20 7,5 procent. De week nadien ging er nogmaals 4,1 procent af, maar de week daarna herstelde de index met 7,7 procent.

Voor de Dow Jones Industrials was de voorbije week ook een van de slechtste uit zijn geschiedenis. In de derde week van juli 1933 verloor de index 15,55 procent in een week tijd. Kort na opening deed de index het even slecht, maar daarna wist de Dow wat verlies weg te werken. De derde week van mei 1940 was goed voor een verlies van 14,2 procent. Deze week moest de Dow Jones evenees 14,2 procent inleveren. Daarbij dient opgemerkt dat de beurs van New York vorige week gesloten bleef en dat de daling dus eigenlijk over de voorbije twee weken loopt.

Advertentie

De grootste onafgebroken koersdaling deed zich voor in de vier handelsdagen van 13 tot 19 oktober 1987, de dagen van de laatste grote crash. Op 19 oktober rondde de crash op Wall Street een daling af met 30,7 procent in vier dagen tijd. Ook tussen 9 en 24 mei 1940 sloot de Dow Jones elke dag in de rode cijfers af en dat resulteerde toen in een verlies van 23,1 procent in dertien werkdagen.

GVL

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.