Beleggers opgelucht door Amerikaanse kleinhandelscijfers
In de VS bleven de kleinhandelscijfers onveranderd in juli. Analisten hadden nochtans verwacht dat de omzet in de detailhandel zou gedaald zijn. Maar deze betere cijfers tonen volgens veel economen aan dat de Amerikaanse economie aan de beterhand is. Een aantal van hen gelooft zelfs dat het nog altijd sterke Amerikaanse consumentenvertrouwen al in de tweede helft van 2001 zal zorgen voor een herstelbeweging.
Dankzij deze cijfers waren er voor het eerst sinds lang nog eens optimistische geluiden te horen over de Amerikaanse economie. Vorige week nog liet de Amerikaanse centrale bank (Fed) in haar Beige Book verstaan dat er nog geen onmiddellijk economisch herstel in zicht was. Bovendien bleek de index voor producentenprijzen in juli sterker dan verwacht te zijn gedaald. Die daling toont aan dat het inflatiegevaar in de VS vrijwel onbestaande is, maar wijst wel op een zwakke vraag en op de onmogelijkheid van bedrijven om de prijzen te verhogen. Door die sombere vooruitzichten verwachten de meeste beleggers dat de Fed nu op 21 augustus een nieuwe renteverlaging zal doorvoeren. (Fed ziet nog geen herstel voor de Amerikaanse economie)
Ook in Europa wordt er steeds meer gespeculeerd op een renteverlaging. Omdat de Franse consumentenprijzen in juli daalden met 0,2% en het inflatepeil onveranderd bleef, zijn veel economen geneigd te geloven dat de Europese Centrale Bank (ECB) eind augustus de rente zal versoepelen. De ECB wakkerde vorige week trouwens zelf de hoop op een renteverlaging aan door te verklaren dat ze de rentetarieven zou aanpassen aan de vertragende economie en een afnemende inflatie.
Toch laten veel beleggers zich afschrikken door het huidige ongunstige economische klimaat. In juni trokken de Europese beleggers een recordbedrag van 3,3 miljard euro terug uit beleggingsfondsen in aandelen. Analisten breken zich ondertussen het hoofd over wanneer de Europese beurzen de nu al meer dan een jaar durende baissemarkt van zich af zullen schudden.
Terwijl de zakenbank Salomon Smith Barney gelooft dat de aandelenmarkt zich zal herstellen vanaf het einde van dit jaar, noemt Fortis-econoom Philippe Gijzels de tijd nog niet rijp om zich opnieuw op aandelen te storten. Daarvoor moeten de beurskoersen zich eerst stabiliseren moeten de leidende indicatoren zich duidelijk verbeteren. (Economen schrikken van somber Beige Book)
Meest gelezen
- 1 Belgische beleggers lopen storm voor goedkope trackers
- 2 Hoe klop je de MSCI World-index: de succesformule van de alfa-meesters
- 3 Bijlesindustrie wint aan populariteit: 'Vooral wiskunde zit enorm in de lift'
- 4 Nieuwe telecomoperator Digi duikt met tarieven stevig onder de concurrentie
- 5 De Wever schaakt simultaan over Arizona en Antwerpen