Advertentie

Beleggers stoten aandeel Pharming massaal af (koersupdate)

Het betalingsuitstel moet schuldeisers op afstand houden en een bewindvoerder de tijd geven voor een doorstart. Of, als dat mislukt, het faillissement afwikkelen. Vrijdag kon er door een handelsstop de hele dag niet worden gehandeld in aandelen Pharming.

De onderneming zat al enige tijd dringend verlegen om geld. Op 31 juli sloot het een lening af van 15 miljoen euro. Althans, dat zei Pharming. Met dat geld wilde bestuursvoorzitter George Hersbach de onderneming herstructureren. Nu blijkt dat Pharming die 15 miljoen euro helemaal niet krijgt "omdat aan bepaalde voorwaarden niet kon worden voldaan"', aldus het persbericht. De raad van commissarissen treedt af, financieel directeur Cooijmans is geschorst.

Woensdag en donderdag daalde het aandeel Pharming met respectievelijk 14% en 12%. Het aandeel sloot donderdag op euro 2,32 nadat de koers eventjes het toenmalige dieptepunt van euro 1,90 had aangetikt.

Marktwaarnemers zien de overnamebeweging van het Amerikaanse biotechbedrijf Genzyme als oorzaak van de koersval. Genzyme is de partner waarmee Pharming hoopte een middel tegen de ziekte van Pompe te ontwikkelen. De ziekte van Pompe is een aandoening waarbij de bouwstof glycogeen zich opstapelt in de spiercellen, die daardoor worden afgebroken en uiteindelijk kapot gaan.

Het geneesmiddel in wording kreeg van Pharming de typering 'lead product'. Vrij vertaald: dit is de kurk waar ons bedrijf op drijft. Die sterke focus op één product kost Pharming nu de kop. Genzyme maakte dinsdag de overname bekend van Novazyme, een branchegenoot die eveneens werkt aan een middel tegen de ziekte van Pompe. Daardoor steeg de kans dat Pharming niet door Genzyme wordt overgenomen, immers, waarom nogmaals kopen wat je al hebt?

De huidige zwakke financiële positie van Pharming biedt kansen voor Genzyme. Voor een zacht prijsje kan het bedrijf voorkomen dat het ontwikkelprogramma van Pharming in handen valt van een concurrent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud