Beleggers straffen slechte kwartaalcijfers Ubizen af

De omzet van de netwerkbeveiliger steeg ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder met 30 procent tot 25,15 miljoen euro. In het voorgaande kwartaal kwam de omzet met 28,1 miljoen euro wel wat hoger uit. Ubizen had er op 5 juli al voor gewaarschuwd dat een lager dan verwacht niveau van bestellingen de omzet in het derde kwartaal zou drukken en dat deze ergens tussen 25 en 26 miljoen euro zou uitkomen.

De omzet is ongeveer het enige cijfer waarmee Ubizen de verwachtingen inlost. Voor de rest krijgt het bedrijf zowat overal een onvoldoende. Zo breidde het het bedrijfsverlies uit van 2,05 tot 9,05 miljoen euro. Analisten rekenden op een verlies van 3,3 tot 4,4 miljoen euro. Op nettobasis komt Ubizen aan een verlies van 9,46 miljoen euro. Hier hadden analisten erop gerekend dat het bedrijf de negatieve 4,52 miljoen euro uit het tweede kwartaal zou weten in te dammen. De negatieve bedrijfskasstroom van 6,4 miljoen miljoen euro vult de trieste lijst slechte cijfers aan. Ubizen denkt op dit niveau tegen het eind van het jaar uit de rode cijfers te zijn. Om dit doel te bereiken, moet er per kwartaal zowat 4 miljoen euro bespaard worden. Aanvankelijk wilde Ubizen tegen eind september een positieve bedrijfskasstroom halen. Dat bleek evenwel iets te hoog gegrepen.

Ubizen schrijft de slechte resultaten toe aan de weinig gunstige macro-economische omstandigheden. Volgens gedelegeerd bestuurder Stijn Bijnens had vooral de softwaredivisie van zijn bedrijf het moeilijk. 'Ze presteerde slecht omdat er te veel spelers op de markt zijn. Klanten stellen hun bestellingen drie tot zes maanden uit omdat ze afwachten welke bedrijven er dan nog overblijven. Ubizen zal een nieuwe strategie bepalen voor zijn softwaredivisie.' Meer details daarover wilde Bijnens maandag niet kwijt: 'We willen in de komende tien dagen op een correcte manier het personeel inlichten. Op 30 augustus komen we met meer informatie.'

Tijdens een teleconferentie zei Bijnens voorts dat een verkoop van de softwaredivisie tot de mogelijkheden behoort. Een alternatief is een afslanking. Een reeks andere afdelingen doet het volgens hem overigens heel wat beter. Zo is het orderboekje van de afdeling veiligheidsbeheer voor zowat 30 miljoen euro gevuld. Ook de dienstendivisie presteert naar behoren, hoewel de marges er daalden ten opzichte van het vorige kwartaal. In het lopende kwartaal herstellen ze volgens Bijnens weer.

De beleggers reageerden onthutst op de kwartaalcijfers. Zij stuurden het aandeel 19,67 procent lager tot een slot van 4,90 euro. Veel zorgen maakt Bijnens zich echter niet. 'We verliezen gelukkig nog geen marktaandeel.'

LVA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud