Advertentie

Beleggers trekken in juni recordbedrag terug uit Europese aandelenfondsen

De cijfers van juni werden scheefgetrokken door een uitzonderlijke eenmalige institutionele verkoop in het Verenigd Koninkrijk. Was die er niet geweest, dan had de daling bij de aandelenfondsen slechts ongeveer 1 miljard euro bedragen. Zonder die verkoop was er in het VK een aangroei geweest van 0,5 miljard euro.

Vooral de cijfers uit Frankrijk verbaasden de onderzoekers van SSSB. Terwijl Franse beleggers sinds begin dit jaar maandelijks zowat 1,8 miljard euro meer naar aandelenfondsen lieten vloeien, viel dat bedrag in juni terug naar vrijwel nul. Enkel in Spanje en in Zweden bleven de beleggers in juni aandelenfondsen kopen.

Hoezeer de interesse voor aandelenfondsen in Europa gedaald is, blijkt ook uit het cijfer van de gecumuleerde vraag over twaalf maanden. In november vorig jaar bereikte dat een record van 168,3 miljard euro. In juni bleef daar slechts 73,9 miljard euro van over.

Advertentie

De achteruitgang komt er na de langste periode van dalende markten van de jongste jaren. In 1998 bijvoorbeeld kreeg de markt in oktober wel een harde klap te verwerken, maar het herstel kwam toen zo snel dat de beleggers nauwelijks de tijd hadden om te reageren. Nu duurt de malaise al meer dan een jaar, met als gevolg dat de beleggers steeds meer uit aandelen stappen.

SSSB verwacht dat de markt naar het einde van het jaar kan aantrekken. Er zit heel wat cash bij institutionele beleggers. Maar volgens de onderzoekers blijkt uit het verleden dat de kleine belegger pas opnieuw in aandelen stapt, als de aandelenmarkt een aanhoudende verbetering laat zien.

Positief was dat in mei (de recentste cijfers) buitenlanders meer in Europese aandelen belegden, dan inwoners van de eurozone elders aandelen kochten. Vooral doordat de inwoners van de eurozone meer buitenlandse aandelen verkochten in mei, vloeide 8,7 miljard euro netto naar de aandelen van de eurozone.

De Belg blijkt nog steeds de voorkeur te geven aan fondsen die beleggen in buitenlandse aandelen. Van alle activa belegd in fondsen, werd in het tweede kwartaal van 2001 slechts 1,9 procent belegd in fondsen in Belgische aandelen, tegen 24,9 procent in fondsen in buitenlandse aandelen. Eind 1998 werd nog 6,1 procent belegd in fondsen in Belgische aandelen en 12,9 procent in fondsen in buitenlandse aandelen. Aandelenfondsen waren in het tweede kwartaal goed voor 26,9 procent van de activa belegd in fondsen, tegenover slechts 11,7 procent eind 1996. GVL

Advertentie
Gesponsorde inhoud