Beleggers verkopen voor recordbedrag aandelenfondsen

Hoewel de correcties op de aandelenmarkten al maanden aanslepen, beperkten de aandelenfondsen (exclusief de klikfondsen met kapitaalbescherming) van de Belgische banken tot nu de schade. Ze slaagden er telkens in voldoende beleggersgeld aan te trekken om wegvloeiend geld van ontevreden beleggers min of meer te compenseren.

Dat was te danken aan doorgedreven promotiecampagnes voor de fondsen en de stille hoop van beleggers dat de aandelenmarkten hun bodem bereikt hadden. Maar na de onwaarschijnlijke terroristische aanslagen van 11 september hielpen promotiecampagnes niet meer.

Fortis Investment Management, de dochter voor vermogensbeheer van Fortis Bank en de grootste vermogensbeheerder van Belgiƫ, meldt dat er in september voor het eerste meer verkooporders dan kooporders waren voor aandelenfondsen. 'Bij ons vlaggenschip Fortis (L), goed voor ruim 100 beleggingscompartimenten, stroomde er in september netto 20 miljoen euro (0,8 miljard frank) weg aan particulier beleggersgeld. Daarmee is september de slechtste maand die Fortis (L) ooit had', meldt een woordvoerder.

Dexiam, de dochter voor vermogensbeheer van Dexia Bank, noteert voor al zijn aandelenfondsen een nettoverkoop van 0,26 miljard euro of 10,5 miljard frank in september. 'Dat maakten we nog nooit mee', luidt het bij Dexia. 'De terroristische aanslagen in de VS en de flinke klappen die de beurzen daarna incasseerden, leidden duidelijk tot paniekverkopen. Ondertussen durfde niemand instappen.'

BBL gewaagt van een netto-uitstroom van ettelijke miljarden franken en catalogiseert september eveneens als een laagvlieger voor aandelenfondsen. 'Het was een van onze slechtste maanden, zo niet de slechtste maand', meldt KBC Asset Management. De vermogensbeheerder van KBC noteert een opvallende verschuiving naar klikfondsen: 'Die maken nu 68 procent uit van onze verkoop, tegenover 32 procent vorig jaar.'

De Belgische banken merken wel op dat de eerste beleggers, dankzij het recente herstel van de markten, vandaag opnieuw schoorvoetend in aandelenfondsen stappen.

DM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud