Belgisch BBP krimpt in tweede kwartaal

Het cijfer van 0,6% is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, maar niet voor kalenderschommelingen. Het tweede kwartaal telde 59 werkdagen tegen 63 in het eerste kwartaal. De prestatie is hoe dan ook slechter dan de 0,1%-daling die was voorspeld door economen van MMS International.

Dat de Belgische economie in de periode april - mei is gekrompen, zet extra druk op de Europese Centrale Bank om morgen donderdag de rente te verlagen. De Belgische economie wordt door economen als een goede afspiegeling van de gehele eurozone beschouwd. De verwevenheid met andere eurolanden is heel sterk. Zowat de helft van de Belgische uitvoer is voor de overige elf landen uit de eurozone bestemd. Met de Antwerpse haven, de op een na belangrijkste maritieme poort van Europa, is ons land bovendien erg gevoelig voor de evolutie van de internationale handel.

Volgens cijfers van de Nationale Bank groeide de Belgische economie in het eerste halfjaar met 2,1%. Dat zou iets meer zijn dan de groei in de buurlanden Duitsland, Nederland en Frankrijk. Premier Verhofstadt zei deze week dat de economische groei op jaarbasis kan terugvallen tot 2% tegen 4% in 2000.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud