Advertentie

Belgische bedrijven publiceren jaarresultaten rijkelijk laat

De CBF, de toezichthouder voor de Belgische financiële markten, publiceert jaarlijks een onderzoek naar de snelheid en volledigheid waarmee Belgische beursgenoteerde bedrijven hun jaarresultaten rapporteren. De studie leert dat Belgische bedrijven nog steeds erg laat hun resultaten publiceren en dat er in vergelijking met voorgaande jaren weinig beterschap is.

De Belgische wetgeving is terzake niet erg streng en verplicht bedrijven resultaten te publiceren "binnen drie maanden" na afsluiting van het boek- of halfjaar. 102 van de 127 door de CBF onderzochte bedrijven, 80 procent dus, rapporteerde pas tegen het eind van de wettelijke termijn. In de VS moeten genoteerde ondernemingen ten laatste 45 dagen na het afsluiten van elk kwartaal een gedetailleerd verslag indienen bij de beurswaakhond SEC.

In vergelijking met de voorgaande jaren is er weinig beterschap. In 2000 liep 82 procent van Belgische jaarresultaten pas in maart binnen, in 1999 75 procent. Gemiddeld duurt het 76 dagen eer ondernemingen beleggers inzicht geven in de resultaten. Dat is een lichte verbetering tegenover de 79 dagen over de voorbije twee jaar. Die verbetering komt op rekening van de Bel20-bedrijven, die hun gemiddelde verslagtermijn inkorten van 75 naar 71 dagen.

Advertentie

Opvallend is de enorme drukte net voor het verstrijken van de wettelijke termijn. 43 bedrijven, ruim een derde, kwamen in de week voor 1 april nog snel met resultaten aandraven. Daardoor slaagde het gros van de bedrijven er alsnog in de wettelijke termijn te respecteren. Slechts 3 procent respecteerde die niet, in vergelijking met 6 procent vorig jaar en 11 procent in 1999.

Euronext Brussel doet voorlopig weinig om de enkele bedrijven die de regels niet naleven, te berispen. Een woordvoerster bevestigt dat de marktautoriteit de voorbije twee jaar geen enkele keer een onderneming op de vingers tikte voor de laattijdige of onvolledige publicatie van haar jaarcijfers. Het CBF contacteert bedrijven die in gebreke blijven, maar de wetgever voorziet niet in concrete sancties.

Ook inhoudelijk houdt het gros van de Brusselse bedrijven zich enkel aan het wettelijk minimum. Zo stelt het CBF vast dat veel bedrijven nog geen informatie verstrekken over de winst per aandeel, de geografische of sectorale uitsplitsing van de omzet of de vooruitzichten voor het lopende boekjaar.

KVS/SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud