Belgische inflatie daalt tot 2,13% in november

Het ministerie van Economische Zaken noteerde prijsstijgingen voor buitenlandse reizen, watervoorziening, bloemen en planten, restaurants en cafes, en het aanvragen van een reispas.

Er waren prijsdalingen voor motorbrandstoffen, vloeibare brandstoffen en het verblijf in vakantiedorpen.

De gezondheidsindex, die gebruikt wordt om de huur- en loonindexeringen te berekenen, steeg met 0,21 punt tot 109,43 punten. Het rekenkundig gemiddelde van de gezondheidsindexen van de laatste vier maanden, dat vergeleken wordt met de spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, steeg van 109,07 tot 109,20 punten. De spilindex is vastgelegd op 109,45 punten en is dus niet overschreden.

Vorige maand zei het Planbureau dat de inflatie de komende maanden geleidelijk verder zal dalen. In februari zou de inflatie zakken tot 1,9% en zo uitkomen beneden de inflatiedoelstelling van 2% van de Europese Centrale Bank.

Het Planbureau voorspelt dat de inflatie gemiddeld 2,5% bedraagt in 2001 en 1,3% in 2002. De gezondheidsindex, die geen rekening houdt met de prijzen van benzine, diesel, alcohol en tabak, stijgt dit jaar met 2,7% en volgend jaar met 1,4%.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud