Belgische nutssector dekte zich in tegen Enron

Enron, de grootste energiehandelaar ter wereld, staat erg dicht bij de aanvraag tot een gerechtelijk akkoord in de VS. Woensdag trok concurrent Dynegy zijn overnamebod op Enron in wegens de labiele financiële toestand. Wanbeheer bij het bedrijf uit Houston, goed voor 25 procent van de Amerikaanse energiehandel, leidde tot een schuldenberg van 20 miljard dollar (22,3 miljard euro).

Ook vele Belgische energiegroepen zoals Tractebel in Noord- en Zuid-Amerika en Distrigas en Electrabel in België voerden handel met Enron. Bij Enron kon je terecht voor indekkingscontracten tegen prijsfluctuaties van gas, elektriciteit, olie, metaal, papier enzovoort. Het bedrijf schrok er niet voor terug daarvoor speculatieve posities in te nemen.

'Onze handelaars volgen de situatie bij Enron al verschillende maanden op', zegt Françoise Vanthemsche, woordvoerster van Electrabel. 'We hebben onze posities bij Enron stelselmatig afgebouwd. De financiële impact van een faillissement is verwaarloosbaar. Electrabel doet niet aan speculatieve handel. Wij beheren er ons risico mee. Ook doen we aan arbitrage. Als we zien dat de gasprijs hoog staat, verkopen we het gas dat we eerder goedkoper hadden aangekocht om onze elektriciteitscentrales te doen werken. We kopen dan tijdelijk stroom aan om aan onze contractuele verplichtingen te voldoen. De winst op de hogere gasprijs steken we op zak.'

Ook Tractebel verklaart dat het weinig hinder zal ondervinden van een faillissement van Enron. Tractebel handelt in energie via Tractebel Energy Consulting Services in Zuid-Amerika en via Tractebel Energy Marketing Inc. in Noord-Amerika. 'We hebben ons maximaal ingedekt, maar kunnen geen cijfers geven van onze openstaande posities bij Enron', aldus een woordvoerster. Analisten spreken van 5 tot 10 miljoen euro.

Bij Distrigas zal de impact, als die er al is, klein zijn. Cijfers kon men ook niet geven. 'Daarvoor is het te vroeg', verklaarde woordvoerster Griet Heyvaert. 'Maar Enron is voor Distrigas een van de 42 handelspartijen op de aankoophub voor gas in Zeebrugge. Een grote weliswaar, maar als die er niet meer is, blijven er nog een pak andere handelaren over.'

De val van Enron heeft voor individuele bedrijven, markten en landen en vooral voor de marktprijs van elektriciteit en aardgas in landen als Australië zware gevolgen. Het bedrijf stond in voor liefst 20 procent van het vrij verhandelde volume van elektriciteit en aardgas in de VS en in Europa. Nu de Europese tak van Enron bescherming zoekt tegen schuldeisers, blijkt het volledige faillissement niet langer te vermijden.

Toch menen ook veel andere elektriciteitsbedrijven dat ze het wegvallen van Enron gemakkelijk kunnen compenseren. De jongste weken zochten de meeste klanten van Enron al naar alternatieven om zich in te dekken. De kans dat Enron nog mag handelen na de beoordeling van de kredietwaardigheid door Standard & Poor's, neemt elke dag af.

Woensdag suggereerde het bedrijf nog dat het zijn kernoperaties absoluut wil voortzetten of wil blijven handelen op de internationale markten. Enkel betalingen met het oog op directe operaties zullen dan nog gebeuren. De rest wordt stopgezet. Sommige grote beurzen zoals de Londen Metal Exchange, zei gisteren dat ze de deals van de Europese metaalarm van Enron nog aanvaardt.

Maar andere beurzen zoals de Noorse elektriciteitsbeurs in Oslo hebben de Enron-dochter, Enron Nordic Energy al uitgesloten. Ook in Australië, waar Enron in 1998 startte, werden de activiteiten opgeschort. De Australische dochter wacht op een verduidelijking van de globale situatie van de groep. Door het grote marktaandeel van Enron in Australië, vreest men een erg volatiele markt met de kans tot extreem hoge elektriciteitsprijzen.

De val van Enron begon zes weken geleden toen het bedrijf een verlies van 638 miljoen dollar voor het derde kwartaal van dit jaar aankondigde. Enron bekleedde de zevende plaats in de Amerikaanse top-500, opgesteld door Fortune. Het bedrijf opereert in ruim 40 landen en stelt 21.000 mensen tewerk. Gisteren noteerde het aandeel 0,48 dollar tegen nog 33 dollar zes weken geleden. Vorig jaar werd de beurskapitalisatie van Enron nog op 80 miljard dollar geschat.

ToP/VDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud