Belgische verzekeraars beleven barre tijden
De omzet uit de tak23-producten, levensverzekeringen gekoppeld aan een beleggingsfonds, steeg vorig jaar met bijna 69 procent op de particulierenmarkt in België. Ook in de groepsverzekeringen, de levensverzekeringen voor ondernemingen, klom tak23 met meer dan een derde. De risicovollere levensverzekeringen overstegen zo ruimschoots de klassieke levensverzekeringen met een vast rendement (tak21). Vier jaar geleden was de verhouding nog volledig omgekeerd.
Alles bijeen waren de levensverzekeringen in 2000 goed voor een omzet van 12,93 miljard euro. Dat is 29 procent meer dan het jaar voordien. "Tak23 was de enige echte groeimotor achter de verzekeringssector. Voor dit jaar ziet het plaatje er helemaal anders uit. In die mate zelfs, dat we verwachten dat de omzet uit tak23 in 2001 zal dalen", zegt Michel Baecker, de gedelegeerd bestuurder van de Beroepsvereniging van Verzekeringsondernemingen (BVVO).
De Belgische verzekeraars, met op kop nog altijd de Fortis-groep, haalden in 2000 een premie-incasso van ruim 20 miljard euro. Het jaar voordien was dat 18,6 procent minder. België scoort hiermee beter dan het Europese gemiddelde, dat een groei van 11,4 procent kent. Toch hebben de minder hoge financiële inkomsten, veroorzaakt door de slechte beursprestaties, de rendabiliteit van de Belgische verzekeringssector aangetast. Het technisch-financieel resultaat, dat alleen rekening houdt met de eigenlijke verzekeringsactiviteiten en niet met andere inkomsten, daalde, waardoor de verhouding met de premie-inkomsten achteruitging van 10,4 naar 7,1 procent. Daarnaast zakte ook het rendement op de beleggingen van 9 naar 5,7 procent.
"De verzekeraars beleven moeilijke dagen. De financiële inkomsten uit de beleggingen kunnen de verliezen niet meer goed maken. Vooral in de autoverzekeringen en in de brandverzekeringen voor ondernemingen is dat zo. De schadelast nam in die twee takken enorm toe. De verzekeraars moeten hun schadelast en hun kosten binnen de perken houden als ze hun tekort willen beperken", stelt Baecker. Ook de duurdere herverzekeringen maken de verzekeraars het leven zuur.
De schadeverzekeringen kenden het voorbije jaar een lichte groei. De premie-inkomsten namen met 3,5 procent toe tot 7,12 miljard euro. "Dat is opmerkelijk, wat de voorbije jaren daalde het incasso uit de schadeverzekeringen. Niettemin moeten de cijfers voor 2000 worden genuanceerd. Als men rekening houdt met de inflatie bedraagt de groei amper 1 procent", verduidelijkt Baecker. De autoverzekeringen waren in 2000 nog altijd de belangrijkste bron van inkomsten, met een premie-incasso van 2,5 miljard euro. Dat is bijna 3 procent meer dan in 1999. De twee opmerkelijkste stijgers in de schadetak waren de ziektezorg- en de bijstandsverzekeringen. Een gezin geeft per jaar ongeveer 140 euro uit voor zijn ziektezorgverzekering. Ook de collectieve hospitalisatieverzekeringen, aangeboden door de werkgever, winnen aan populariteit. Dat ook de bijstandsverzekering groeit, komt volgens Baecker doordat de echte vakantieperiodes vervagen en de polis nu het hele jaar moet dekken.
De BVVO verwacht dat sommige premies duurder worden. "De Amerikaanse gebeurtenissen hebben de al niet te goede situatie van de verzekeringssector nog verslechterd. Dat sommige verzekeraars hun verliezen zullen wegwerken door hogere premies te vragen, spreekt voor zich. Toch mag men niet veralgemenen. De concurrentie is zodanig groot dat alleen sommige verzekeraars hun prijzen kunnen verhogen."
SaS
Meest gelezen
- 1 Grote Belgische bank veroordeeld voor slecht beleggingsadvies over Netflix
- 2 Groen struikelt vlak voor de meet in bolwerk Gent
- 3 Belfius kiest directielid Olivier Onclin als opvolger van CEO Marc Raisière
- 4 De Wever duwt PVDA in het defensief over sluier
- 5 Popcorn eten terwijl AI stuurt: zelfrijdende auto’s lijken er echt aan te komen