Advertentie

Bereikt de beurs stilaan de bodem?

Niemand lijkt nog zin te hebben om in aandelen te beleggen. De Europese beurzen noteerden deze week op het laagste peil in twee jaar, en ook Wall Street nadert zijn dieptepunt van april. Bovendien beginnen steeds meer beleggers te vrezen dat het einde van de malaise nog een tijd op zich zal laten wachten, zeker nu de Amerikaanse werkloosheidscijfers slechter zijn dan verwacht.

Fortis-strateeg Marc van den Eede gelooft alleszins niet dat de markten zich snel zullen herstellen. Volgens hem zullen niet alleen de technologieaandelen nog een tijdje slabakken, ook de financiële en de verzekeringssector zal het nog hard te verduren krijgen. (Fortis-strateeg gelooft niet in snel marktherstel)

Toch is niet iedereen even pessimistisch. Volgens sommige analisten worden de bodem nu stilaan gevormd, en zijn de economische vooruitzichten voor het volgende jaar positief. De Amerikaanse zakenbank Salomon Smith Barney (SSB) voorspelt zelfs dat de Europese aandelenmarkten volgend jaar dertig procent hoger zullen staan. Maar van den Eede wijst erop dat beleggers pas hun vertrouwen in de markten zullen terugkrijgen als ook de belangrijke macro-economische indicatoren wat positiever worden en als betere bedrijfsresultaten het marktsentiment kunnen opkrikken. (Europese aandelenmarkten staan volgend jaar 30 procent hoger en Gebrek aan vertrouwen houdt beleggers weg uit aandelen)

Jaap van Duijn, beheerder van het grootste beleggingsfonds van Nederland, ziet momenteel alvast meer heil in conjunctuurgevoelige aandelen van de "oude economie", zoals de papierindustrie, bouw, grondstoffen. Technologieaandelen kunnen volgens hem nog doorschieten naar een onderwaardering. Pas als er sprake is van koers-winstverhoudingen van 15 zou het volgens Van Duijn interessant zijn om weer in technologie te beleggen. (Pensioenfondsen nog veel te optimistisch over de economie)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud