Advertentie

Bestuurders KPN geven groen licht voor fusie met Belgacom

De Brit Dudley Eustace is aangesteld om naar de financiële afwikkeling voor KPN te kijken. KPN heeft een schuldenlast van 23 miljard euro (928 miljard frank) en bij de huidige omstandigheden is nog tot juli 2002 geld in kas om de lopende zaken te financieren. Een fusie met Belgacom zou KPN tijdelijk van zijn nijpende schuldenlast kunnen verlossen.

De onderhandelingen tussen de twee concerns zijn intensief van aard, aldus bronnen, maar verlopen moeizaam. 'We zijn er nog lang niet', zegt een betrokkene bij de onderhandelingen.

Een van de obstakels is de waardebepaling van de bedrijven. KPN en Belgacom hebben de intentie uitgesproken om te fuseren op basis van gelijkwaardigheid, maar hierover is nog geen overeenstemming bereikt.

Beide telecomgroepen onderhandelen al lang met elkaar over een alliantie. Eerst waren de gesprekken vrijblijvend, later exclusief en nu is er de duidelijke intentie van KPN om te fuseren met Belgacom.

KPN is met een jaaromzet van 10 miljard euro bijna twee keer zo groot als de Belgische evenknie. 'De bedrijven zijn dus niet gelijk', zegt een KPN-bron.

Teams van KPN en Belgacom werken hard aan een overeenkomst. Het Belgische ministerie van Telecommunicatie is als meerderheidsaandeelhouder nauw betrokken bij de gesprekken. Het Belgische parlement heeft de regering een volmacht verleend om een partner te zoeken voor Belgacom.

Minister van Telecommunicatie, Rik Daems, heeft de fusieplannen inmiddels met de Nederlandse minister van Financiën, Gerrit Zalm, besproken. De Nederlandse staat is met 35 procent grootaandeelhouder in KPN.

Over de invulling van de toppositie bestaat naar verluidt overeenstemming. John Goossens, voorzitter van het directiecomité van Belgacom, wordt de nieuwe topman van het fusiebedrijf. Paul Smits, hoogste man bij KPN, gaat akkoord met de positie van ondervoorzitter van de nieuwe onderneming.

KPN heeft aangegeven dat de overeenkomst met Belgacom een eerste stap is op weg naar een alliantie met andere partners. Volgens ingewijden is er gepraat met Deutsche Telekom en de mobiele operator Orange.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud