Beursgang Red Laboratories moet 8 miljoen euro opbrengen

Dit jaar plant Red Laboratories, dat gewaardeerd wordt op 40 miljoen euro, ook een private plaatsing van 2 miljoen euro bij bestaande aandeelhouders en de GIMV.

Red Laboratories werd opgericht in 1998 door enkele binnen- en buitenlandse professoren gespecialiseerd in onderzoek naar het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS) en Quadra Invest, risicokapitaaldochter van Dexia. Het bedrijf ontwikkelt diagnostische testkist voor het opsporen van CVS. Om de commercialisering van testkits te versnellen werd in 1999 een kapitaalverhoging doorgevoerd van 3 miljoen euro.

De Vlaamse durfkapitaalverschaffers Lessius, TrustCapital, Beluga, Partner@Venture, de Bank Corluy en het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Hemispherx stapten in. "Volgend jaar, bij voorkeur in het tweede kwartaal, willen we 6 tot 8 miljoen euro ophalen via een beursintroductie", zegt Frederik Dubois, verantwoordelijk voor business development.

"Naar welke beurs we gaan, is nog niet beslist, maar het wordt de Neuer Markt, de Zwitserse Nieuwe Markt of Euronext Brussel. Het geld zal worden gebruikt voor klinische studies waarbij de medicijnen voor de behandeling van CVS worden getest. Dat is een proces dat jaren duurt en bergen research vereist. Behalve diagnostische testkits ontwikkelen we ook medicijnen en therapeutica. We hopen de eerste CVS-medicijnen, met goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), over vijf jaar op de markt te brengen."

Red Laboratories werkt ook aan de ontwikkeling van tests en medicijnen voor multiple sclerose, nierkanker, melanoom en leukemie. 70 tot 80 procent van de research gaat voorlopig naar CVS, dat in de VS en Europa meer dan 2 miljoen (gediagnosticeerde) patiënten treft. Aan Hemispherx, dat ook CVS-medicijnen ontwikkelt (in de derde testfase), levert Red testkits. Voor de ontwikkeling van medicijnen werken beiden bedrijven niet samen.

Eind dit jaar wil Red Laboratories ook 2 miljoen euro ophalen via een private plaatsing. Daarover worden gesprekken gevoerd met de GIMV, Dexia en andere bestaande aandeelhouders.

Red Laboratories is voor 47 procent in handen van het privé-consortium Biored, mede-eigendom van de stichtende wetenschappers onder wie de Amerikaanse professor Vincent Herst, gedelegeerd bestuurder, en professor Kenny de Meirleir van de VUB. Beide oprichters hebben elk nog een participatie van 4,75 procent.

Andere aandeelhouders zijn Dexia (14%), de Temple University uit Philadelphia waarvoor Red testkits commercialiseert (15%), Hemispherx (3,3%), Lessius (2,4%), de bevek Vlam 21 (1,8%), Beluga (1,35%) en Trustcapital (1%). Red boekte vorig jaar een omzet van 250.000 euro uit de verkoop van diagnostica en een verlies van 600.000 euro. Dit jaar wordt gemikt op een omzet van 300.000 euro en een verlies van 700.000 euro. In 2006 wordt voor het eerst winst verwacht.

MDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud